Зомби – апокалипсисът тръгва от пчелите в САЩ

Американските пчели са в смъртна опасност от „зомби апокалипсис“. В САЩ  съобщават за нови случаи на заразяване на тези полезни насекоми с мухи-паразити, заради които пчелите започват да се държат като зомбита: през нощта напускат кошера, загубват ориентация в пространството, летят  сляпо наоколо и скоро умират.

Първата инфекция на пчелите с тази „зомби болест“ е  регистрирана през 2008 г. в Сан Франциско, твърди AP. След това заразени насекоми са открити в целия щат, а по-късно и в най-близките Орегон и Южна Дакота. Сега болестта се е разпространила в  щата Вашингтон, пише The New York Daily News.

„Аз шеговито казвам на моите деца, че зомби апокалипсисът ще започне от къщата ми,“ – казва Марк Хон, начинаещ пчелар, открил заразени пчели близо до Сиатъл.

Мъжът разбрал, че нещо не е наред преди няколко седмици, когато, връщайки се от почивка, открил, че част от рояка му е загинал, а оцелелите пчели летят вяло по  странни траектории и след известно време също падали мъртви. Хон вече бил чул за пчелите  зомби, затова събрал няколко мъртви насекоми и ги изпратил за анализ. „Любопитството ми взе връх,“ – казва той за Сиатъл Таймс.

Около седмица по-късно човекът вече знаел, че пчелите му са нападнати от мухи паразити. При това неговият случай е първият регистриран във Вашингтон. Хонг обаче е сигурен, че той не е единствен в щата.

Не по-лошо от „Пришълецът“

Първите мухи, които  превръщат   пчелите в „живи  мъртъвци“  са били открити по случайност. Според   професор Джон Gafernik от Университета на Сан Франциско, на когото принадлежи чест на откритието си, той открил  заразени пчели   в университета, събирайки храна за богомолки.

Ученият поставил пчелите в банка и забравил за тях. Когато една седмица по-късно той отново се сетил за тази банка установил, че от пчелите не останало почти нищо – те били изядени от ларвите на мухите.

При това Gafernik отбелязва, че обикновено този вид мухи обикновено не паразитира  по пчели, но сега по някаква причина преминал  към несвойствени приемници. Напълно е вероятно, че тези паразити са причината за рязкото намаляване на пчелните популации през последните години, смята биологът.

Ръководителят на катедрата по ентомология в Университета на Вашингтон Стив Шепърд не изключва, че тези вредители могат да паразитират и по други видове. „Това може да се разпространи много по-широко, отколкото си мислим“, – казва той.

Все пак, въпреки факта, че   жизненият цикъл на този нов вид паразитни мухи забележително прилича на филма „Пришълецът“, той е безвреден за хората, и е опасен за други насекоми, твърдят учените.

Възрастните женски мухи, които по размер са дори по-малки от плодови мушици, влизат в пчелите и снасят яйцата си директно в техните тела. След известно време се излюпват  ларвите, които изяждат своите домакини от вътре. Когато пчелата умре, ларвите се превръщат в какавиди, формирайки твърда външна обвивка, която напомня на кафяви зърна ориз. Тогава от тях се излюпват мухи, и цикълът се повтаря.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *