Мама си купува момиче

Според онлайн-изданието Slate, на което се позовава Tagesanzeiger, американските инвитро клиники на година  печелят $ 100 млн. от появата на  бебе с такъв пол, (в повечето случаи – момиче) какъвто клиентът желае. Такива операции, пише Мари Дове, са  4 до 6 хиляди

Този метод първоначално е бил разработен, за да идентифицират генетични дефекти в ембрионите от „епруветка“, като се сканира набора от хромозоми на ембрионите, състоящи се от шест до осем клетки. Така се определя и полът. В матката на майката се трансплантира ембрион с желания пол.

Авторът посочва, че в повечето страни,  „заявка“ за момче или момиче се допуска само за предотвратяване на сериозни генетични заболявания, свързани с пола. Според журналистката, в много страни има изрична забрана за „поръчка“ на пола на детето заради личните предпочитания на родителите. САЩ е изключение от това правило.

Надеждни официални статистически данни за пола на децата, „поръчани“ чрез изкуствено осеменяване  няма, се казва в статията, обаче по данни на Slate, най-големите американски ин витро клиники твърдят, че 80% от клиентките, „поръчващи“ пола на ембриона, искат момиче.

„Докато родителите в Китай и Индия с всички средства се опитват да заченат синове, а абортите на женските фетуси са масово явление, в  САЩ има обратната тенденция. Има търсенето за дъщери. Според експерти, това е заради схващането, че сега момичета се считат за по-социални, по-успешни и по-малко проблематични, отколкото момчетата, „- казва Дове.
Според изданието, американските клиники „правещи момичета „, обслужват клиенти от много страни. Така, Daily Mail съобщи за съответния „туризъм“ от Великобритания до САЩ, въпреки че става дума само за „десетина случаи“.

Методът за селекция на ембриони, основан на пол, предизвиква спорове в САЩ, продължава авторът.

„Американското общество за репродуктивна медицина“  критикува факта, че здрави, фертилни жени се решават на опасна намеса, а специалистите в областта на репродуктивната медицина  забравят за основната си задача:  лечение на двойки с репродуктивни проблеми.

В допълнение, специалистите в областта на репродуктивната медицина се опасяват, че родителите на тези деца ще ги възпитават в съответствие с твърди полови стереотипи, което може да доведе до психични разстройства.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *