Ракета против компютри разработиха в САЩ

Лабораторията на Военновъздушните сили на САЩ съвместно с корпорация  „Боинг“ разработва крилатата ракета CHAMP (Counter-electronics High-powered Microwave Advanced Missile Project), която  блокира  всякакви компютърни  устройства и електронни съобщителни мрежи на врага.

Става дума за електромагнитна импулсна бомба, наречен CHAMP. Тези ракети  ще бъдат задействани  преди над населеното място или база на неприятеля да се появи авиация или пристигнат  войски. Първият изпитателен полет на ракетата се проведе преди около година, но тогава не бяха съобщени резултати.  За следващият тест, който се състоя на 16 октомври 2012 г. във военна база в пустинята на Юта , съобщиха от Boeing.

Експериментите с ракета, оборудвана с мощен високочестотен микровълнов излъчвател, се водят от специалисти в лабораторията на ВВС на САЩ и изследователската  лаборатория на  Boeing Phantom Works, а при комплектоването на ракетата са  използвани разработки на Raytheon Ktech,  като импулсната   система за захранване   е предоставена от  Sandia National Laboratories.

Учебна  цел на импулсната ракета CHAMP е била двуетажна сграда, в която са монтирани много настолни компютри и друго електронно оборудване. В резултат на електромагнитното въздействие, оборудването е напълно парализирано във всички седем двуетажни сгради, разпръснати из полигона и символизиращи структурата на противника.

В същото време е било унищожено и оборудване, което е трябвало да записва въздействието на микровълните върху електрониката.

„Боинг“ отбелязва, че предложената разработка открива нова ера в развитието на модерните оръжия. Американците очакват, че в близко бъдеще тази технология ще позволи електронните устройства на противника да станат напълно безполезни след употребата на CHAMP.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *