Айсберг като Ню Йорк е готов да тръгне на свободно плаване

Огромен айсберг е готов  да се откъсне от Антарктида – той ще е с големината на огромен мегаполис, като   Ню Йорк. Пукнатината, която се е образувала на шелфовия ледник Пайн Айлънд, се разраства бързо. Сега е с дължина от около 30 km, ширина до 243 m, а дълбочината и  на някои места достига 55 метра.

Наскоро с помощта на германския сателит  TerraSAR-X на повърхността на Пайн Айлънд е открита нова пукнатина. Експерти на НАСА, които следят отблизо поведението на ледника твърдят, че това е нормален процес, но трябва да се контролира. Според ABCNews, когато ледът се разпукне изцяло, ще се образува айсберг с размерите на Ню Йорк.

Снимките, направени от изследователски самолет на  НАСА  през ноември 2011 г. и публикувани през февруари тази година, показват колко бързо расте пукнатината. Тогава дължината и е била 28 километра.

Пайн Айлънд – огромен ледник, с обща дължина от около 50 км, се простира от подножието на планината Хъдсън до морето на Амундсен, напомня Daily Mail. Той е част от антарктическия леден щит на западна Антарктида, от който през 2001 г.  вече се откъсна доста голям айсберг.

 

Преди миналата есен, когато самолетът на НАСА е облетял  шелфовия ледник, никой не е имал никакви доказателства, че започва да се разпада. Пайн Айлънд привлича учените със своята нестабилност  и  с големината си. Той се нарича  най-големият източник на неопределеност при  предсказване на ръста на нивото на Световния океан.

Read more: http://30dumi.eu/2012/11/ajsberg-kolkoto-nyu-jork-e-gotov-da-se-otka-sne-ot-antarktida/#ixzz2D2z5TlDF

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *