Curiosity: Човек може да живее на Марс

Нивото на радиацията на повърхността на Марс, която учените смятаха за една от пречките за кацане на човек там, всъщност е сравнимо с радиацията при ниски орбити на Земята, според измерванията на  Curiosity.

„Дa, астронавтите ще са в състояние да живеят при тези условия“ – казва представителят  на Югозападния изследователски институт в Боулдър (Колорадо) Дон Хаслер, коментирайки резултатите на първите по рода си измервания на радиационните нива на повърхността на Червената планета. Хаслер е водещ изследовател на данните от монтирания на марсохода детектор за радиационен фон,  съобщи „Фокс Нюз“.

От мощната слънчева радиация,  Земята предпазва живите същества със своето магнитно поле, каквото няма  на Марс. Този факт караше учените да се съмняват дали астронавт ще оцелее след кацане на Червената планета. Въпреки това, последните проучвания показват, че атмосферата на Марс – въпреки плътността и- само 1% от Земята – е внушителна  бариера за опасните бързо движещи се частици от космоса.

Хаслер казва още, че резултатите са предварителни, тъй като марсоходът се занимава с изследване на повърхността на Марс само три месеца от планирания график на мисията за две години. Точни данни за нивото на радиация на планетата ще бъдат определени по-късно, добави той.

Curiositi кацна на Червената планета през август 2012 г. Радиационният детектор е само един от десетте  научни инструмента, които са монтирани на него. Основната мисия на ровъра е  търсене на  доказателства, че на Марс някога е имало   органичен живот.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *