Имперска Великобритания е нахлувала в 90 % от страните в света

Изследване показва шокиращи факти-  Великобритания е нахлувала с военна сила в 90 % от страните в света.

Всеки ученик знае, че в разцвета на империята   почти една четвърт от атласа е била боядисана в розово, показвайки колко далеч се простира властта на Великобритания.

Въпреки  този често споменаван факт, явсно се омаловажава впечатляващата световна мощ, постигната от страната. Ново проучване установи, че през различни исторически периоди англичаните нахлуват в почти 90% от страните в света. Анализ на историята на почти 200 страни показва, че само  22 държави не са били подложени на британско  нашествие. В тази избрана група влизат както  далечни страни като Гватемала, Таджикистан, Маршаловите острови, така и относително близки  като Люксембург.

Това може да се прочете в новата книга “Всички страни, в които някога сме нахлували, както и няколко, в които не сме» («All the Countries We’ve Ever Invaded: And the Few We Never Got Round To»).

Авторът, Стюарт Лейкок  (Stuart Laycock),  прегледал   историята на всички страни в света по азбучен ред, за да разбере нахлували ли са в тях британци. Само една относително малка част от страните, в  списъка на г-н Лейкок, официално не са били част от империята.
В другите британците в някакъв момент със сила, заплахи, преговори или с пари са имали военно присъствие на тяхна територия, без значение колко краткотрайни са били тези периоди.

Експедициите на британските пирати  или въоръжени пътешественици също са включени в тези случаи, когато те са извършвани с одобрението на правителството.

Така в списъка попадат много страни, които са били част от Испанската империя и нямащи почти никакви исторически връзки с Великобритания – като Коста Рика, Еквадор и Ел Салвадор. Те неведнъж са страдали от набезите на британските моряци, работещи под ръководството на държавата.

Страните, които присъстват в списъка може да са  изненада. Те включват:

– Куба, в която през 1741 нахлува отряд под командването на адмирал Едуард Върнън. Той превзема залива Гуантанамо и го преименува на Къмберланд, но след това е принуден да се оттегли под натиска на враждебните местни жители и избухването на болести  сред войниците. След 21 години британците обсаждат Хавана и след кървава борба я превземат заедно с голяма част от острова, но през 1763 г. испанците я спечелват обратно заедно с друго изненадващо британско завоевание – Филипините – в замяна за Флорида и Менорка.

– Исландия, в която англичаните нахлуват през 1940 г. – след като неутралната страна отказва да се включия във войната на страната съюзниците.

– Виетнам, в който британците многократно нахлуват от XVII век. Последният път, когато  британските войски влизат във Виетнам  е от 1945 до 1946 г. Те се борят  за контрол на страната с комунистите.

Предполага се, че такъв списък е съставен за първи път.

Лейкок публикувал по-рано книги, посветени на историята на Римската империя, започва необикновеното си изследване, когато 11-годишният му син Фредерик попитал в колко страни е   нахлувала  Великобритания.

Според Лейкок отговорът, получен след две години изследвания, го шокирал: “Когато аз преброих, бях изумен. Склонен съм да мисля, че имам добри общи познания. Но в редица случаи не съм чувал нищо за някои от събитията. Това ме порази. ”

Страните, включени в книгата, са в съответствие с техните съвременни имена и национални граници. Много от нахлуванията са ставали в момент, когато и  страните и границите  са били много по-различни.

Проучването включва 192 държави, влизащи в  ООН.

И страните, в които Великобритания никога не е нахлувала:

Андора

Белорусия

Боливия

Бурунди

Ватикана

Гватемала

Киргизстан

Кот д’Ивоар

Лихтенщайн

Люксембург

Мали

Маршаловите острови

Монако

Монголия

Парагвай

Република Конго

Сао Томе и Принсипи

Таджикистан

Узбекистан

Централноафриканската република

Чад

Швеция

Със съкращения от : http://www.telegraph.co.uk/history/9653497/British-have-invaded-nine-out-of-ten-countries-so-look-out-Luxembourg.html

Related Posts

2 thoughts on “Имперска Великобритания е нахлувала в 90 % от страните в света

  1. tamplierite sa nahluvAli po taq zemq ma mnogo boi qdoa.Oshte im durji vlaga za tva ni mrazqt teq nedoklecnqci

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *