Окситоцинът като бариера пред мъжката изневяра

Окситоцинът често се нарича “хормон на любовта”: пречи на мъжката изневяра, като  укрепва социално- психологическите връзки,  подобрява емоционалното разбирателство между влюбени,  и даже между родители и деца.

Но също така има и отрицателни ефекти-  намалява доверието към непознати, а понякога дори причинява неоправдана агресия срещу чужди хора. Действието на окситоцина е силно зависимо от социалния контекст на лицето –  с кого и по какъв начин е свързан индивида.

Изследователи от университета в Бон (Германия) са открили друг ефект на “хормона на любовта”: оказва се , че той помага на мъжете да бъдат верни на партньорката си.

Общо казано, известно е, че окситоцинът подкрепя моногамията при дивите животни, което, грубо казано, намалява вероятността от изневяра. Но това е при животните, как е при хората?

За експеримента били поканени 86 хетеросексуални мъже, които, чрез назален спрей получили доза окситоцин или плацебо. След това  те се озовавали  лице в лице с красиво момиче и  трябвало да  определят от какво разстояние е удобно да говорят с него.

 

Установено е, че окситоцинът увеличава индивидуалната територия при мъжете, но само ако те вече са в романтична връзка. Свободните мъже с   лекота общували с момичето, когато между тях имало 50 до 60 см  растояние , а  мъжете  с връзка, след обработка с окситоцин, не допускали красавицата до себе си по-близо от 70-75 cm

Като цяло, изследователите заключават, че окситоцинът укрепва моногамията,   принуждавйки мъжа да избягва други красавици. В допълнение  се потвърдила и друга характеристика на окситоцина – той се проявява според социалния контекст, в този случай – от личния статус на мъжете.

Жените могат да се възползват от тези резултати ако отидат с приятел на парти, където има много свободни красавици, а ако го обработят с окситоцин могат да се забавляват без никакви притеснения.

По The Journal of Neuroscience

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *