Завършила ли е еволюцията на човешкия мозък?

Спряла ли е еволюцията на човешкия мозък или може  още да се развива?  Отговори на този въпрос има в тази статия. И още въпроси, разбира се.

Изследователи от Университета в Кеймбридж (Великобритания)  официално обявиха, че човешкият мозък не може да се развива повече – той е достигнал  предела си и следователно по-умни няма да станем. Времената на Ломоносов, Тесла и Айнщайн са отминали. Вярно е, че не всички учени са съгласни.

А сега накъде?

Възниква въпросът: защо, всъщност, се развива нашия мозък?

Какво се е променило около нас? „Много неща се промениха – пише в изследването си професорът по невробиология от Университета в Кеймбридж, Саймън Лафлин. – Невероятно богатата информационна среда продължава да се разширява безкрайно. С новите технологии ние узнаваме за една година толкова, колкото нашите деди не са постигали през целия си живот. Обемът на информацията, съхранявана на Земята,  за 20 години се е увеличил около сто пъти, и всичко това трябва да сме в състояние бързо да обработваме.

Нашият мозък, който обработва информацията е  около 2% от теглото на тялото ни, но неговата работа изисква 20% от енергията, произведена от човека. За да заставим мозъка да работи по-усилено,  съответно трябва да му подаваме повече енергия. Но човешкото тяло е организирано така, че захранването  на мозъка (и други органи) е строго лимитирано.

Професорът по психиатрия в Кеймбридж Ед Бълмор  към това изявление добавя: „невронната мрежа е пряко свързан с високо ниво на интелигентност. И за да се постигне по-висок интелект е необходимо,  тези невронни мрежови връзки между мозъчните клетки да стават по-големи, да имат повече пространство. С други думи, мозъкът не само трябва да му бъде предоставена допълнителна храна, но също така да увеличава размера си. Само че черепът – не гума. И нашите гънки  са ограничени от размера на главата. Затова мозъкът спира да се развива. “

А канадски  учени не вярват, че човекът е на най-високото стъпало на еволюционната стълбица. Може би след милиарди години на Земята ще се развие много по-интелигентна форма на живот, с  която ние, хората, няма да имаме никаква връзка.

С канадците  никой не  спори – какво ще стане след милиарди години, може само да се предположи. Но учените от Кеймбридж са си намерили достатъчно опоненти. Техният основен аргумент е, че гении, както и преди  (макар и рядко) се раждат.

Например, Григорий Перелман, съвсем наскоро  доказал теоремата на Поанкаре, която сто години не даваше покой на математиците в целия свят. Освен това, може да се предположи, че мозъкът е в състояние да развива без да се забелязва външно,  без да се увеличава по размер и да не изисква допълнителна енергия.

Ми процеса на подобряване на автомобила. Първото „чудовище“ е с огромен двигател, консумира големи количества гориво. Въпреки това е  бил маломощен и  сравнително бавен. Под предния капак на модерната кола сега се намира компактен, икономичен двигател, но десетки пъти превъзхожда своя предшественик.
Ако хората в рамките на сто години са могли да подобрят собствената си изобретение, може би и Майката Природа се грижи за подобряването на нашия мозък поради нарасналите потребности? Наистина, този процес може да отнеме много повече време.

Има и друг вариант – чисто технически: сами да увеличим капацитета на нашия мозък чрез добавяне на изкуствен интелект. Но много изследователи смятат, че това ще напомня на патерици за инвалиди.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *