„Eстествено мумифициране“ – нова загадка за учените

Малкият планински град Сан Бернардо, намиращ се в колумбийските Анди, продължава да удивлява учените. Защото телата на мъртвите,  погребани в местното гробище, не са подвластни на процеса на разлагане. Това явление е наречено „естествено мумифициране.“

За първи път учените се сблъскали с подобен  феномен през 1957 година. Според експерти, телата не са били третирани с химикали. Някои от тях са останали в почти същата форма, в която били по време на погребението – естествените процеси не засягали нито кожата, нито косата, нито дрехите.

Може би никой не  чул за този феномен, ако не са били местните традиции за погребение. Преди да погребат тялото в земята, то се съхранявало в продължение на 5 години в специален ковчег. Теоретично, след този дълъг период от време от починалия трябва да останат сам костите. Но не винаги теорията съвпада с практиката.

Някои жители смятат, че причината за „естественото мумифициране“ е мястото на гробището, други приписват това на начина на хранене на местните хора – използването на екзотични плодове, за които се предполага, че  след смъртта  не позволяват на тялото на починалия да се разложи. Независимо от причините за явлението, това  е довело до огромен наплив на туристи и учени в Сан Бернардо.

2 thoughts on “„Eстествено мумифициране“ – нова загадка за учените

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *