Пентагонът обезпокоен от нападенията на афганистански маймуни над US войници

Проучване, проведено от американски лекари в Афганистан е  установило, че американските войници са застрашени от нападения oт страна на местните маймуни, пише „Вашингтон пост“. Лекарите съветват военните командири да предприемат подходящи мерки за защита на своите служители.

Според доклад, публикуван на уебсайта на американския Център за контрол и превенция на заболявания  (Centers for Disease Control and Prevention), за периода от септември до декември 2011 г. има отбелязани 10 случаи, когато афганистански маймуни от вида Macaca mulatta са  ухапали войници от американската армия.

Нито един от ухапване не е довело до смърт, но те могат да причинят сериозни инфекции, се казва в изследването.

Обикновено  маймуните, които атакуват американците, са собственост на местни жители или войници от Афганистанската национална армия (АНА).

Тъй като броят на контактите на  американски войници с тези от АНА ще се увеличават, заради постепенното изтегляне на американските войски от Афганистан (пълното изтегляне ще бъде завършено  през 2014 г.), лекарите са стигнали до заключението, че ще се увеличи броят на нападенията от макаци.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *