Слънцето подсказва, че ледниковият период настъпва

Слънчевата активност в  текущия 24-ти слънчев цикъл може би вече е достигнала своя връх и започва да спада – това означава, че текущият слънчев цикъл е един от най-ниските в историята  и е близост  до рекордния “минимум на Далтон,” е съобщил за РИА Новости старши научният сътрудник в Лабораторията по рентгенова астрономия на Слънцетовъв Физическия  институт към Руската академия на науките “Лебедев” Сергей Богачев.“Слънчевата активност  традиционно се измерва с числото на Волф, което зависи от броя на слънчевите петна върху слънчевия диск и броя на групите. Този параметър е известен от 1750 г.

В средата на XIX век е установено, че то варира с период от 11 години, а от началото на наблюденията са регистрирани 23 такива цикли. Ако в сегашния 24-ти слънчев цикъл количеството на петната не  превиши  текущата стойност, това ще означава, че той ще е най-спокойният от времената на минимума на  Далтон “- каза Богачев.

В момента средномесечното число на Волф  е около 60-65, като се има предвид, че в предишния 23-ти е било 125-150, а в средата на  ХХ век достига 250.

По време на минимума Далтон – поредица от рекордно ниски максимуми на слънчева активност, който е бил  регистриран а в периода 1790-1830 – числото на Волф е било около 63-62.

Богачев отбеляза, че на този етап не може със сигурност да се каже как Слънцето ще “се държи” в бъдеще. “Моето мнение е, че, за съжаление, се чака серия от много ниски максимуми” – казва Богачев.

 

Той добави, че това не е катастрофа, както и не означава бедствие високото ниво на слънчевата активност. В известен смисъл, такова смущение е било очаквано. Това вече е наблюдавано в историята на Земята, както и при други звезди в Галактиката.

Според него, някои опасения може да предизвика  въпросът за възможното влияние на слънчевата активност върху климата на Земята.

“Напоследък много се обсъжда връзката между последния силен спад в слънчевата активност през 17 век, така наречения минимум на Маундер, и значителното  охлаждане, регистрирано по това време в Европа.

Въпреки това, дори ако тези събития са свързани, сегашната ситуация не означава незабавна промяна на климата. Ако продължителният спад в  активността на Слънцето  реално въздейства върху климата, за да може надеждно да се определи това, трябва да минат най-малко десет години, “- казва ученият.

Read more: http://30dumi.eu/2012/12/sla-ntseto-podskazva-che-lednikoviyat-period-nasta-pva/#ixzz2GWah09FP

Related Posts

One thought on “Слънцето подсказва, че ледниковият период настъпва

  1. И къде по-точно в статията се говори за ледников период? Пак евтини сензации.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *