Видео от НАСА за приближаващия астероид 2012 DA1

Американската космическа агенция НАСА публикува   нов зрелищен видеоклип, показващ колко близо до сблъсък със Земята ще бъде астероидът 2012 DA1, който ще премине покрай нашата планета през следващата седмица.

Остава само една седмица до деня, в който астероид с размери 150 фута  ще бъде толкова близо до нашата планета, че ще пресечe орбитите на метеорологичните спътници. Това ще бъде най-близкото преминаване на обект с този размер до Земята. Но учените обещават, че астероидът ще мине не по-близо от 17 100 км от Земята.

„Не, стълкновение със Земята е невъзможно. Въпреки това астероидът ще премине толкова близо до Земята, че астрономите от Източна Европа до Австралия ще могат да го видят дори с бинокъл, „- казва Доналд Йеоманс от НАСА в Пасадена, Калифорния.

Няколкостотин спътника обикалят на височина от 22 300 километра от Земята, но д-р Йеоманс и други учени казват, че вероятността от сблъсък дори с един от тях е изключително малка. Въпреки това, сателитните оператори са предупредени и ще проследяват движението на обекта.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *