Европа в плен на лошото време

Европа все още остава в капана на лошото време, което е довело до многобройни аварии и задръствания.

Южните и източните райони на Полша са засипани от  обилен снеговалеж. Около 15-20 сняг е падна в рамките на няколко часа в Краков, Люблин, Жешув.

Огромно задръстване се образува на един от основните  планински пътища в страната, свързващ  курорта Закопане с Краков. Камионитe буксуват на  заснежения път, блокирайки минаването на леките коли. Тежките метеорологични условия причиниха множество аварии.

Заради снега на границата със Словакия в страната временно е отказано влизането на товарни  превозни средства.

Според националната румънска агенция Аджерпрес, повишен риск за опасност е обявен в  23 окръга на изток и на юг в страната. Снегът, който е валял в  там е преминал в дъжд. Поради това вече са започнали да излизат от  бреговете си реките , наводнявайки населени места. На екипите за спешна помощ помагат военни и жандармерия. Ситуацията се усложнява от силния вятър, чиято скорост е до 20 метра в секунда.

В южната част на Румъния заради вятъра е спряно корабоплаването по река Дунав.

Както  отбелязва от Париж ИТАР-ТАСС  няколкото  дни снеговалеж ще струват на френските застрахователи повече от 100 милиона евро.

Заради лошото време около 60 милиона са загубите на държавата. Според Националната федерация на  автомобилния транспорт / WFCL /, икономиката ще губи по 20 милиона евро  всеки ден със  снеговалеж.
В много райони на Франция, снежната покривка е   20-30 см. В резултат трафикът на сухопътния транспорт в северозападната част на страната е блокиран на много места.

В България заради лошото време все още десетки хиляди са без ток, главно в североизточната част на страната.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *