Учените окончателно изясниха как е възникнала Луната (видео)

Планетолози са анализирали изотопния състав на пробите от лунната мантия, доставени от Аполоните на Земята, и са заключили, че молекулите на водата в тях и в материята на  Земята са от един и същ източник, който, най-вероятно, са астероиди, се казва в статията, публикувано в списание  Science.

Смята се, че Луната се e образувала в резултат на сблъсъка на Тея, протопланетно тяло, със „зародиш“ на Земята. Сблъсъкът е довел до изхвърляне на материята на Тея и прото-Земята в  космоса,  от която е „слепена“ Луната

Този катаклизъм е смятан за причина за това, че дълбините и повърхността и са практически  лишени от вода. Тази хипотеза беше оспорена през февруари 2012 г., когато учените откриха  изненадващо висока концентрация на вода в лунните вулканични скали.

Aстрогеолози под ръководството на Ерик Хойри  (Erik Hauri) от Института Карнеги във Вашингтон (САЩ) са открили още един аргумент срещу класическата теория за образуването на Луната, след анализ на изотопния състав на скалите на мантията и. Хойри и колегите му са намерили вода вътре в  лунната магма още през 2011 г., но за събирането на данни за изотопния им състав са били  необходими две допълнителни години за изследвания.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *