Човекът на бъдещето ще има клюн, пипалца, хамелеонова кожа

Американският учен д-р Дийн Бърнет (Dean Burnett) е съставил  списък с външните черти, които ще придобие човек в  бъдеще.

Списъкът включва пипала, кожа с променлив цвят, гъвкав скелет и селективен слух.

Неврологът в същото време не без ирония казва, че неговата прогноза няма да се сбъдне скоро, така че може би няма да има кой да  прецени до каква степен те са истина или лъжа.

Следвайки примера на хамелеона, човечеството ще придобие възможността да  променя съзнателно цвета на кожата си, пише ученият  в блога на The Guardian.

Той предполага, че такива свойства ще се появят у  хората, благодарение на хроматофорите – отразяващи органели, които съдържат пигменти, намиращи се у влечугите – или в резултат на технологиите на бъдещето. Но така или иначе, всички многочислени промени, които ще се развиват по време на еволюцията на човешкото тяло, ще носят само ползи.

Д-р Бърнет заявява, че човек вече притежава способността да   съсредоточава слуха си върху някои разговори и шумове, но човешкото ухо все още няма  физически механизъм, необходим за изпълнението на такива действия.

Ученият смята, че след известно време избирателният слух ще бъде една от най-важните характеристики, които ще филтрират прекалено силни звуци, идващи от социалната среда, както и други източници с непрекъсната информация.

Въпреки че това може да ограничи даден  човек да  получава  някаква информация, д-р Бърнет е убеден, че селективният слух ще направи хората по-малко податливи на стрес и по-малко агресивни, която ще им позволи да живеят по-дълго и по-щастливо.

За по-удобно използване на компютърната клавиатура и сензорния екран, човекът в крайна сметка ще придобие невероятна сръчност,  което ще му позволи да пише по-бързо.

По-ловките ръце в крайна сметка, може дори да се превърнат в пипала, подобно на тези, които виждаме в морските анемонии, добавя ученият.

У хората, както и у акулите, може да се появят повече хрущяли в скелета, което значително ще улесни процеса на създаване на потомство.

А доколкото светът ще става все по-безопасен за човечеството, ще отпадне необходимостта да се противопоставя на тежките  условия на околната среда, и по този начин ще отпадне необходимостта от твърдите плътни кости в скелета.

Прогнозите на д-р Бърнет не са нищо повече от негови лични предположения, а в едно неотдавнашно проучване е установено, че хората на бъдещето  ще се сдобият с клюнове.

Д-р Фрейзър, биолог от университета в Шефилд (Sheffield University), смята, че човек непрестанно се развива и появата на зъбите е един от резултатите от този процес. Скоро, обаче, зъбите вече няма да са от полза и ще бъдат заменени от клюн, който не се разваля, не се чупи и не пада.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *