Луната била произведена от ядрен взрив на Земята?

Към хипотезите за произхода на Луната е добавена  още една: холандски учени смятат, че с естествения  си  спътник Земята се е сдобила преди 4,5 милиарда години, след експлозията на гигантски ядрен реактор с естествен произход, който е работил в недрата на планетата.

Фактът, че Луната се състои от  същите скални породи, от които и  Земята, стана известен, след като почвените проби от спътника на нашата планета, донасят американските астронавти. Слънчевата радиация води до разпадането на радиоактивните изотопи, и  прави това в зависимост от разстоянието, на което атомите  се намират от звездата. Ако Луната се е формирала някъде другаде в Слънчевата система, нейният радиоизотопен състав би бил различен от аналогични показатели на Земята.

Така общоприетата хипотеза е за  “земният” произход на Луната. Все пак как точно това се е случило, учените спорят. Основните теории до този момент бяха три.

Първата е, че в ранната история на Земята се е въртяла толкова бързо, че по този начин нейната маса в резултат на улавяне на комети и астероиди, просто се изтръгнала, и изхвърленият материал формирал Луната.

Според втората теория, сателитът се е отделил от планетата под  въздействието на удар с гигантско тяло с размера на Марс.

Трета теория твърди, че Луната и Земята са се формирали в едно и също време, а нашият спътник е формиран  от различни метеорити и астероиди, намирали се в орбита около древната Земя.

След преглед на резултатите от компютърна симулация, група изследователи от Университета на Амстердам  разработват четвърта теория. Холандските учени смятат, че Луната е формирана в резултат на експлозията на гигантски ядрен реактор, който работи вътре планетата. Резултатите от проучването са публикувани в списание New Scientist.

“Ядрен взрив е  единственото събитие, което би могло за кратко време да изхвърли толкова много вещество. А само при тези условия толкова вещество  може не само да се отдели от земята, но и  да получи импулс за движение, който е достатъчен за да не падне обратно на Земята, “- казва Вим ван Вестенен, който оглавява групата изследователи.

Ученият добавя, че според изчисленията,  силата на експлозията може да е била около 40 милиарда бомби като тази над Хирошима.

Хипотезата, че вътре в Земята действа природен  реактор, не е нова. Това добре обяснява факта, че нашата планета излъчва повече енергия, отколкото получава от Слънцето. Тази теория се потвърждава от откриването на няколко затихнали природни реактори, размерът на които, обаче, не надвишава няколко метра.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *