Киселинен дъжд е унищожил почти всичко живо преди 252 милиона години в Пермския период

Учени от Масачузетския технологичен институт са изяснили причината за масовото пермско измиране. Според тях, преди 252 милиона години  почти целият живот на Земята е загинал в резултат на въздействието на киселинни дъждове.

Масовото пермско измиране се смята за една от най-големите катастрофи в историята на земната биосфера. Това е довело до изчезването на повече от 90 процента от всички морски видове и на 70 процента от сухоземните гръбначни видове. Освен това са загинали повече от 80 видове от целия клас на насекомите. Катаклизмите тогава са поразили значително и света на микроорганизмите.

Специалистите не разполагат с общоприето мнение за причините за масовата смърт на всички живи същества по това време. Смята се, че за това пример, може да бъде виновни падане на метеорит или астероид.

Според американските учени, причина за това измиране са станали  киселинни дъждове , които биха могли да бъдат причинени от силни въздушни емисии от различни вещества, включително и сяра. Това явление е възникнало поради увеличената тектонична активност, която се е проявила като резултат от външни влияния.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *