4 потенциално обитаеми места в нашата Слънчева система

enceladus-geysers-cassiniНашата Слънчева система  все още е пълна с мистерии и загадки, въпреки факта, че местоположението на нейните  обекти е сравнително близо до нас,  в сравнение с други звездни системи.

В търсене на обитаеми светове, учените изстрелват най-различни видове космически кораби, предназначени за търсене на следи от живот, или поне вода,  на други планети и техните спътници.

В хода на множество космически междупланетни мисии учените предполагат, че в нашата Слънчева система има най-малко четири места (с изключение на нашата собствена планета), където може да има или преди  е имало,  живот. Сред тях са: най-големият спътник на Сатурн – Титан, Марс, луната на Юпитер – Европа, спътникът на Сатурн – Енцелад.

Tитан

Титан прилича на Земята, може би, повече, отколкото всяко друго небесно тяло в Слънчевата система. Но вместо вода в океаните, тази студена Луната е дом на огромни езера с въглеводороди.

Марс

В края на 19 и началото на 20 век, астрономът Пърсивал Лоуел популяризира идеята, че „каналите“ на Червената планета са дело на интелигентни марсианци. Тези очевидни канали се оказаха една вълнуващо илюзия. Снимки, направени в рамките на мисиите на Mariner и Viking (NASA) през 1960-те и 1970-те години показват безплоден пейзаж, без следи от цивилизация, подобна на човешката на Земята.

Учените нямат никакво доказателство, че живот някога е съществувал на Марс, но те ??знаят, че на Марс има сух лед, покриващ полюсите му и че марсианската повърхностна почва съдържа 2 процента вода. (Всички форми на живот на Земята се нуждаят от вода, затова  учените са се фокусирали да я  намерят на Марс и на други места в нашата Слънчева система.) В допълнение, почвени проби,  изследвани от марсохода Curiosity  показаха, че Марс, най-малкото, е бил  състояние да поддържа микробен живот преди милиарди години, когато на планетата е било много по-влажно и по-топло, отколкото е днес.

Европа

Ако водата е ключът към живота, тогава Европа е най-обещаващият кандидат в търсенето на извънземни организми. Тази луна на Юпитер, според учените, крие  огромен океан от течна вода под дебелата си ледена кора. През последните години, учените са открили микробен живот в екстремната океанска среда на Земята, което указва, че странни форми на живот биха могли да съществуват на място като Европа.

САЩ са отделили 15 милиона щатски долара от бюджета за проучването на Европа.

Енцелад

Както и на Европа, на Енцелад има огромен подводен замръзнал океан. Дълбочината на океана може да бъде 40 километра. Космическият кораб „Касини“ (NASA) откри 101 гейзера с водна пара и лед на южния полюс на Енцелад.

Както можем да видим,  всички тези четири места изненадващо добре подхождат (само на теория все още) за живот на някакви организми.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *