До полюсите на Титан са открити светещи петна

titanДо полюсите на Титан, най-голямата луна на Сатурн, са открити светещи газови петна. Откритието е направено при  изследването на химическия състав на атмосферата на небесното тяло, проведено от международен екип от учени, водени от НАСА.

Според изследователите, ярките петна,  близо до Северния и Южния полюси на спътника, са  свързани с концентрацията на газ в тези области.

Но засега достоверно обяснение за това явление няма . Учените разглеждат  няколко варианта за появата на тези светещи петна. Например, те могат да се появят в резултат на топлинни ефекти или влияние на магнитното поле на Сатурн, обхващащо спътника.

Следва да се отбележи, че Tитан постоянно озадачава  учените. Например, те са заинтригувани от мистериозния „остров“, който се появи от нищото в голямо въглеводородно море на Титан. Интересна особеност на този „остров“ е, че той ту се появява, ту изчезва, а естеството на произхода му остава неизвестно за учените.

Около Сатурн се въртят 62  известни луни,а  Титан е  най-голямата от тях. Открит е  през 1655 г. от холандския  астроном Кристиан Хюйгенс. Титан е  единственият спътник на планетата, който има  гъста атмосфера,  съдържаща главно азот.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *