Как да не се заразим с Ебола

0_21_2133_1413378095Кореспондентът  на британския вестник The Guardian Sarah Bouzli, и колумнист в рубриката за здравеопазване, отговаря в редовния  си материал на въпроси, свързани с  вируса Ебола.

Как се предава Ебола?

„Вирусът Ебола се предава чрез телесни течности на тежко болни хора“, – се казва в статията. „Сестрата, на чиято ръка, е попаднала кръв от пациент, може да се измие със сапун и вода,  избягвайки така негативните последици – пише авторът. Той / тя ще заболеят, само  ако в същото време имат  драскотина на ръката или ако са пипали  устата си , очите или носа, като по този начин са позволили на вируса да проникне в техните телесни течности. “

Какви са симптомите?

Периодът, през който се появяват симптомите, варира от 2 до 21 дни, казва Bouzli. „Обикновено първият признак е  треска, придружена с главоболие, ставни и мускулни болки, болки в гърлото и тежка мускулна слабост, – казва авторът. После се появява диария, повръщане, обрив и болки в корема. У пациентите се появява вътрешно кървене, може да тече кръв от ушите, носа, очите и устата.“

Можете ли да се заразим с Ебола от  тоалетната седалка?

„Да:  това , което отделя болният от Ебола е реален риск, в допълнение, вирусът е бил открит в урина“ –  отговаря  Bouzli.

Дали вирусът се предава по полов път?

„Да, вирусът също така остава в спермата на  оздравели хора  90 дни“, – се казва в статията.

Мога ли да се заразя с Ебола, докосвайки на дръжката на вратата, която е пипал пациент?

Да, ако дръжката  е била изцапана с кръв, повърнато или изпражнения, отговаря журналистът. „Но при липса на наранявания на  човешката кожа, ако не се докосват  очите, носа или устата, и си мият ръцете често, те няма да бъдат заразени.“

Какво трябва да се прави на гари, училища и други обществени места, с цел да се предотврати предаването на заболяването?

Всяка зона, която изглежда заразена, като и тоалетни и повърхности, до които се допират много хора „, трябва да се избърсва с  кърпички за отстраняване на всички видими течности, след това да се почистят с препарат или сапун и вода, и да се изчака, докато станат сухи“ , се казва в статията. „След това те трябва да се приложи белина за дезинфекция.“

Колко дълго живее вирусът?

Вирусът лесно се разрушава от ултравиолетовите лъчи, сушене, висока топлина и дезинфектанти, обяснява Bouzli.

Безопасна ли е храната?

„Да, ако не е сурова.  Ебола губи активност в процеса на готвене“ – отговаря журналистът. Въпреки това, можете да се заразите като  ядете храни, приготвени или предадени от болни от Ебола.

Ебола предава ли се по въздуха? Трябва ли да се носи  маска?

„Не, вирусът не се предава чрез въздуха“ – се казва в статията.

Ами ако някой кашля или киха в лицето ми?

Най-изложени на риск от заразяване по този начин са тези, които се грижат за пациенти с Ебола, но те най-вероятно ще са в защитно облекло, включително маска, отбелязва кореспондентът на изданието.

Пазят ли от вируса защитни костюми, подобни на тези, носени от астронавтите, ако се отчете, че някои здравни работници, които са носили такива, все пак са заразени Ебола?

„Костюмите са от полза, само ако се използват правилно – казва журналистът. – Има строга процедура за тяхното събличане, ако ръкавиците и външната част на костюма може да бъдат покрити с вируса.“ Преди работници да свалят тези костюми, те трябва се напръскат с  разтвор от хлор.  Освен това, те трябва да преминат през съд, пълен с дезинфектант.

Източник: The Guardian

Превод: http://bg.checkonline4you.com/kak-da-ne-se-zarazim-s-ebola/

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *