САЩ се отнасят сериозно към опасността от астероиди

Asteroid 2012 DA14 Flight PathНякои компоненти на ядрените бойни глави на САЩ, които са били планирани за демонтаж следващата година, ще получат нов живот, пише The Wall Street Journal. Те могат да бъдат полезни за защита на Земята от астероиди, казва журналистът Джон Емшвилер.

„Тази информация е скрита в  доклад от 67 страници на Управлението за  правителствената отчетност, който е посветен  на Националната администрация за ядрена сигурност, контролираща арсенала от ядрени оръжия на САЩ.  Компонентите на бойните глави , съдържащи високообогатен уран ще се съхраняват „докато  висши служители от правителството  оценят  тяхното [потенциално] приложение  в опазването на планетата от астероиди, насочени към Земята. „- пише вестникът, позовавайки се на доклад, изготвен през април.

Според американски служители и учени, в следващите 100 години не ни заплашват  никакви срещи с астероиди, които са достатъчно големи, за да причинят глобална катастрофа. Въпреки това, казва  Линдли Джонсън от   НАСА,  близо до Земята прелитат и по-малки астероиди, не повече от 5% от които са включени в каталози. В същото време  падането на  100-метров астероид може да разруши, например, целия град Вашингтон.

„Ние можем да изпрати в дълбокия  космос  кораб с ядрени оръжия, и да се опитаме с атомна експлозия да променим курса на астероида дълго преди да достигне Земята“ – пише авторът.

Във времена, когато ядрените арсенали се съкращават заради  международни договори и  други фактори, астероидната опасност „може да бъде предлог за да се запази целостта на ядрения арсенал,“ казва преподавателят в Purdue University Jay Melosh. Той смята, че има по-добри способи.

Например, да се промени траекторията  на  астероида с помощта на двигатели и масата  на голям космически кораб, който да сблъска с астероида с висока скорост. Но ако  астероидът е голям, а времето е кратко, ядрената експлозия е  „единственият изход“, казва професорът от Университета на Айова Bong Wie.

Източник: The Wall Street Journal

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *