Дания отпусна 428 000 долара за изучаване на троловете

trolove

За дисертация, посветена на троловете от остров  Борнхолм, Съветът за независими изследвания на Дания е отделил 2,5 милиона крони (около 428 000 долара). Получателят на гранта Кофед Ромър планира да изследва връзката между фолклора и реалните обитатели на подземния свят на острова. Това бе съобщено от The Local.

Освен Роумър финансиране по последните решения на Съвета са получили осем бъдещи кандидати на науките. Ръководителят на Управителния съвет Петър Мунк Кристиансен отказа да коментира конкретните дейности, финансирани от организацията, но заяви, че съветът има  изключително гъвкави критерии за полезността на изследванията.

Ромер най-много се интересува от  историята на Kроле Боле – главния трол на Борнхолм, герой на книгата на местния  писател Лудвиг Малер, създадена през 1946 година. Кроле  Боле  живее със семейството си на върха на планината Langeberg, и слиза всяка нощ в търсене на приключения.

Ромър също така ще проучи следите и проявата на дейностите на троловете на острова. „Това може да са  самите тези същества … и специални места в природата, с уникална аура“ – казва аспирантът.

Преди това Ромер няколко години изучава образите на призраци в датския фолклор и връзката им със смъртта.

Бюджетът на Съвета за независими изследвания, който е част от Министерството на образованието и науката,  е 1,2 милиарда крони, от които 22,5 милиона се разпределят за дисертационни проекти извън университетската система (както и изследването Ромър).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *