Кисинджър: Необходим е нов световен ред; Украйна да забрави за Крим и НАТО

Henry KissingerВ интервю за германското списание Der Spiegel, бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър изразява възгледите си за глобалните заплахи, отделянето на Крим и   присъединяването на Украйна към НАТО.

Според него, новият световен ред е спешно необходим, но налагането му ще е дълго и трудно: “ Не съществуват общоприети правила. Има  китайска гледна точка, ислямска, западна, и до известна степен, руска. И те не винаги съвпадат. “

Говорейки за присъединяването на Крим към Русия  Кисинджър отбелязва, че този случай е специален, тъй като Украйна и Русия дълго време са били една държава. Що се отнася до Запада, той трябва да признае грешките си.

„Европа и Америка не разбират последиците от събитията, които започнаха с разговори за икономическо сътрудничество между Украйна и ЕС, и достигнаха своя апогей по време на демонстрациите в Киев. Всичко това бе необходимо да се обсъди с Русия“, – смята политикът.

Кисинджър е убеден, че Украйна винаги е имала  особено значение за Русия, и липсата на разбиране за това играе фатална роля. По негово мнение  украинските власти могат да забравят за Кримския полуостров: „Никой на Запад не предложи конкретен план за връщането на Крим. Никой не иска да воюва за Източна Украйна. “

Както  предполага Кисинджър, въвеждането на антируски санкции е било грешка:  трябва да се помни, че Русия е важна част от международната система и по този начин  полезна при решаването на други кризи от всякакъв вид, например, за постигане на ядрена сделка с Иран или в сирийската ситуация. По негово мнение, този аспект трябва да надделее над тактическото изостряне на отделна криза.

Украйна също не трябва да има надежди за членство в НАТО в близко бъдеще, тъй като алиансът никога  единодушно няма да гласува в подкрепа на присъединяването и, уверене е политикът.

По http://www.spiegel.de/international/world/interview-with-henry-kissinger-on-state-of-global-politics-a-1002073.html

Related Posts

One thought on “Кисинджър: Необходим е нов световен ред; Украйна да забрави за Крим и НАТО

  1. Кисинджър е един дърт тъпак! Доказателство за това е „прогнозата“ му, която е очевиден факт. САЩ губи хегемонията и световното лидерство в лицето на Китай, а какво да говорим за БРИКС? Очевидно ни чака една нова геополитическа реалност, в която САЩ не са доминиращ фактор и е въпрос на време да се проумее и у нас. Защото колкото и да са „велики“ САЩ, все още не могат да се справят със снега и зимата, което е традиция в други страни. И, разбира се, в зимните месеци всички „мозъци“ спират да говорят за глобалното затопляне… Всяко детрониране на лидер е съпътствано от конфликти, революции, кризи. И текущия момент не е изключение. Въпросът е дали ние ще бъдем достатъчно далновидни, за да се ориентираме навреме или ще защитаваме губещият, както в историята сме правили не един път. От това зависи бъдещето ни, но това няма да го чуете от един Чехльо…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *