Появи се безплатна програма, която открива скрито шпиониране на компютъра

DetekktПравозащитници пуснаха специална програма, която е в състояние да открива скрит шпионски софтуер, който позволява на хакери (или държавни служби) да получат отдалечен достъп до вашия компютър.

Програмата, съобщи Amnesty International, е наречена  Detekt. Тя действа като антивирусен скенер, който  позволява да бъдат открити 8 различни видове шпионски софтуер – включително и тези, които се използват за следене от държавни служби.

Например, една такава шпионска програма е FinSpy, разработена от немската фирма FinFisher. Нейната функционалност включва широка гама от възможности – от достъп до твърдия диск на заразения компютър, до  свързван към  микрофон и дори камерата- разбира се, без знанието на собственика на компютъра.

Detekt може да се изтегли от официалния сайт на програмата. Засега има версии на английски, немски, италиански, испански, арабски и амхарски езици. Програмата не може да премахва шпионски софтуер, а само за да открива. Ако намери такъв софтуер, разработчиците препоръчват временно да се откажете  от използването на интернет на заразения компютър и незабавно да се свържете с експерт по информационна сигурност.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *