48 % от хората на Земята никога не са пили алкохол

alkoholНай-голямо увеличение в консумацията на алкохол в света до 2025 г. ще бъде регистрирано в Китай, пишат  Матилда Дамже и Самуел Лоран на интернет страницата на вестник Le Monde. Съдейки по данните на  Световната здравна организация (СЗО), 48% от пълнолетните жители на земята никога не са пили  алкохол. А какво да кажем за останалата част от населението на света?

Географията на консуматорите на алкохол традиционно изглежда така: повечето от тях се намират на Запад и в Русия, умерено консумират алкохол на африканския континент, в арабските страни и в Югоизточна Азия, се казва в статията. Но в действителност, разпределението е значително по-различно: по-голямата част от населението в развиващите се страни като Индия и африканските страни, разбира се, не са алкохолици, но тези, които пият алкохол, пият  много.

Колкото по-развита е една страна, толкова по-голяма е редовната консумация на спиртни напитки – такова заключение е направено в СЗО. В развиващите се страни консумацията на алкохол се увеличава постепенно с увеличаване на темпа на развитие. По този начин  средният гражданин на Чад пие средногодишно 33,9 литра алкохол, предимно  бира (66.3% от общия обем). Това е много повече от  жител на Германия, който пие 14.7 литра на година (от които 53.6% са бира). В Гамбия 30,9 литра, Мали 29.7, Намибия 27.7, а  от други континенти – Индия с 28.7 литра, води на  Русия – 22.3  и на западните страни, се казва в  публикацията.

Във Франция, където обичат вино, годишно възрастен французин изпива  12,9 литра алкохол. В Европа най-много  пият литовци, поляци и португалци. Интересна подробност за  ислямския свят: иранците консумират 24,8 литра алкохол годишно, жителите на Обединените арабски емирства – 32,8 литра.

Повече от половината от алкохола, консумиран в света, се пада на твърдия алкохол, последван от бирата (34.8%), а на последно място е  виното (8%).

Според нормите на СЗО опиянение настъпва след прием на 60 грама чист алкохол. Всяка година от последиците от прекомерната употреба на алкохол умират  3,3 милиона човека,   което представлява 5,9% от общата смъртност. Жените са по-изложени на риск от заболявания, свързани с употребата на алкохол, но в този доклад точни цифри не са дадени, информират журналистите.

„В бъдеще най-голямо увеличение в употребата на алкохол ще бъде отбелязано в Китай (средностатистическият китаец ще  увеличи потреблението на чист алкохол с 1.5 литра на година към  2025 г.), а Европа ще остане на гладна диета,“ – обобщават авторите на статията.

Източник: Le Monde

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *