Свръхсекретният свръхзвуков самолет «Aurora» на Lockheed Martin

1Миналата седмица жителите на Южна Англия, а по-късно и на източното крайбрежие на САЩ са чували  странни звуци в небето, което  доведе до вълна от  съобщения в социалните мрежи. Експерти смятат, че най-вероятно тези звуци са били причинени от действието на импулсния детонационен  двигател  на свръхзвуковия самолет от  SR-72 «Аurora» от Lockheed Martin.

Проектът със свръхсекретния свръхзвуков самолет  «Aurora» се разработва от 1989 г., или дори от 1987 г., и той трябваше да замени известния разузнавач  SR-71 Blackbird, който бе свален от въоръжение  през 1998 година. Според някои изтекли в пресата съобщения, самолетът  е трябвало да надмине полетните характеристики на SR-71 Blackbird по  скорост почти тройно (сравни 3,35 M на SR-71 с 11.6 M на  SR-72).

Само че бившият шеф на Skunkworks от  Lockheed – Ben Rich – каза, че «Aurora» е  кодовото име на проекта  Stealth, по който в крайна сметка се  създава B-2 Spirit.

Но през ноември 2013 г. Lockheed Martin обяви, че разработва разузнавателен самолет с подобни характеристики, наречен SR-72. От компанията заявиха, че самолетът може да достигне скорост от 6 Мах, или 7349 km / час – три пъти по-бързо от Конкорд.

При това  Concorde не може да лети по-бързо от 2 М – преди всичко защото материали, способни  да издържат достатъчно висока температура, не е имало през шейсетте години на миналия век. В допълнение, двигателите са били тип газова турбина, и теоретичната граница на  скоростта е  2.5 М.

За полети на свръхзвукова скорост –  5 М и нагоре – е  необходим  свръхзвуков ПВРД (Правопоточен въздушно-реактивен двигател, или СВРД   (свръхПВРД).
2

Тези двигатели са без движещи се части. Вместо ротационният компресор и турбината в реактивния двигател, въздухът в тях се компресира и разширява с помощта на сложни системи от ударни вълни пред  предната част на самолета и след фюзелажа.

При движение със  свръхзвукова скорост,  въздухът се движи  по-бързо, което налага използването на специално гориво и  двигател с импулсна детонация (PDE). PDE може да прави от  60 до 100  експлозии в секунда, което заедно с ударната вълна създава специфичен звук.

Движение при скорости над  1 М се придружава от създаването на ударна вълна, а  конусът на нейното   разпространението ще бъде толкова   по-широк, колкото по-висока е скоростта.

3

Досега обаче  Министерството на отбраната отрича полетите на всякакви самолето в този регион.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *