За НАТО, Путин, украинската криза и хибридната война

НАТО и Русия си разменят контра твърдения, критикувайки ролята на другия в украинския конфликт,  напомня Business Insider. В отговор на  твърденията на Русия, НАТО публикува  така наречения „списък с факти“, съобщават  журналистите Дж. Бендер и A. Росен. Изданието е  избрало факти, които счита за най-интересните.

Русия: НАТО обещава след обединението на Германия да не се разширява на изток.

НАТО: Няма реални доказателства, че е сключено такова споразумение „услуга за услуга“, разказва изданието. Според НАТО, дори Михаил Горбачов казва: „Нито НАТО, нито съветските лидери някога  са повдигли въпроса за разширяването на НАТО.“

Русия: разширяването на НАТО дестабилизира Балканите.

НАТО: „Членството в НАТО  укрепи сигурността и демократичното развитие на балкански членове на алианса (Албания, Хърватска, Словения и Гърция)“ (формулировката на авторите).

Русия: действията на Русия в Крим по нищо не се различават от действията на НАТО в Косово.

НАТО: „Военните действия на коалицията в Косово са резултат от близо 10 години неуспешни опити за мирно уреждане на дълъг и яростен конфликт между репресивното правителството на Сърбия, което нарушава  правата на човека,  и етническото албанско мнозинство сред населението на Косово.  Напротив, Крим никога не бил нито спорна територия нито във фокуса на дълга криза, докато  Русия през март не го анексира. “

Твърдение на Руския: Украинското правителство е незаконно, то е доминирано от нацисти и фашисти.

Отговор на НАТО: Президентът на Украйна е  избран с мнозинство от гласовете, ОССЕ признава изборите за  свободни и честни. Ултрадесните партии имат по-малко от 5% от гласовете – по-малко от необходимия брой за представителство в парламента.

Източник: The Business Insider

Related Posts

One thought on “За НАТО, Путин, украинската криза и хибридната война

  1. Просто готвят голяма война и рязко намаление на населението чрез изтребване. Това е то.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *