На изборите в Гърция водят противниците на мерките за строги икономии

700ht_GeekВ Гърция приключи гласуването на общите избори. Според екзит-пола печели опозиционната коалиция на радикалните леви сили  СИРИЗА,  водена от Алексис Ципрас. Тя набира, според различни проучвания, от 35,5 до 39,5% от гласовете.

На второ място е партията „Нова демокрация“, водена от сегашния премиер Андонис Самарас. За нея са гласували 23 до 27% от жителите на Гърция.

Според гръцкото законодателство, партията – победител на изборите автоматично ще получи „бонус“ от 50 допълнителни места в парламента, състоящ се от 300 членове. По предварителни изчисления, СИРИЗА ще  получи до 158 места. В този случай левите  ще бъдат в състояние самостоятелно да формират  правителство.

СИРИЗА в случай на победа обяви намерението си да постигне отписване част от  огромния външен дълг на Гърция и смекчаването на мерките за строги икономии, от които, според партията, са пострадали  милиони хора. Левите обещават да увеличат социалните помощи, да забранят на банките да отнемат  имуществото на длъжниците, ако цената на имота е  по-малка от 300 хиляди евро. Сред предизборните обещания на  лидера на СИРИЗА Алексис Ципрас – е отказът на страната от  наложените санкции срещу Русия.

Инвеститорите се опасяват, че идването на власт на коалицията на левицата може да доведе до излизането  на страната от еврозоната, въпреки че представители на СИРИЗА не включват този елемент в предизборната си кампания, а  повечето анализатори оценяват вероятността от такова развитие като много ниска.

Въпреки това, в средата на януари The Wall Street Journal, позовавайки се на свои източници съобщи, че най-големите банки в света са започнали да провеждат стрес тестове, които симулират ситуация на излизане на Гърция от еврозоната след парламентарните избори.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *