Международни младежки обмени по Erasmus plus – 2 част – Държави

В предишната статия дадох малко обща информация за това, какво са младежките обмени, за какво се правят, каква част от разходите се поемат, къде можете да намерите обяви за такива и как най-често може да се кандидатства.

В тази статия, ще научите къде можете да отидете и някои особености на различните държави.

Проекти на които можете да отидете се правят в почти цяла Европа, Турция, а понякога и в Африка. Става въпрос за краткосрочни проекти. Има и дългосрочни, където можете да отидете в Азия, Южна Америка и на други места.

Най-много проекти се правят в Румъния, Турция, България и може би Хърватска.

Румъния има добре развит НПО сектор за подобри проекти, бих казал много по-добре развит отколкото в България. Има много Румънски организации с опит и без които правят проекти, така че трябва и да се внимава при кандидатстване.

Малко уточнение – Измежду много хубави проекти, някой път има и по-слабо изпълнени. Като няма страна за която да се каже, че са слаби или силни. Много зависи от организацията.

Имам информация за слаби проекти в Румъния, Турция, Гърция, Кипър и Италия, но това не значи, че има само там или че няма добри проекти. За може щастие съм бил на много добри проекти в някои от тези държави.

Турция – много проекти. Много добре развито спонсорство на проекти. Обикновено спонсорството е от различни места и често в програмата на проекта има посещение на местата където са тези спонсори. Разбирайте – може да попътувате до различни градове, университети и т.н.

Турция е огромна страна и разбира се това и позволява да прави много проекти. Румъния също, България по-малко но има.

България – има добри проекти, има доста НПО-та. Въпросът е за колко от тях, ще стигнат пари за финансиране. Качество на изпълнение на проектите – :)

Хърватска – малка държава, много красива. Много добре уредена. Малко по-скъпо е отколкото в България като цени. За сметка на това, имат добър контрол на качеството на много неща и туристи от цял свят. Имам много добри впечатления от проект в Хърватска. Особености – До Хърватска се пътува най-често с няколко превозни средства – автобус и/или влак. Като има директен автобус на запад през Ниш и друг автобус/влак през Белград-Загреб и т.н. зависи къде отивате.

Самолетните билети са много скъпи и не се покриват лесно от лимита за транспорт.

Останалите държави:

Гърция – По-малко проекти тъй като са по-скъпа държава без особена политика в тази област и съответно, няма толкова стимули да си НПО занимаващо се с международни обмени, но има хубави проекти.

Продължение в следващата статия.

 

 

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *