Пътепис – Тренинг курс в Кипър по Еразъм+

Кипър - Никозия

До Кипър има чести полети с нискотарифни авиокомпании както и национални. Лично аз предпочитам нискотарифните, тъй като полетите са по-евтини и обикновено има много българи, които ги използват, което е голямо предимство. Българите ни обясниха за Кипър, как да стигнем за където сме се запътили и още.

Никозия - Кипър

Кандидатствах по  проект финансиран от ЕС по програма Еразъм+ или поне в момента всички тренинги, семинари, курсове и младежки обмени са под това име (Erasmus+).

Одобриха ме и се започна подготовката за пътуването – самолетни билети, резервации и т.н. Поеха ми 70% от сумата за транспорта (Самолет, автобус от летището до столицата и автобус от столицата до планинското селце). Поемат също настаняване за 8 дни и храната. По този проект аз заедно с хървати, кипърци, румънци, поляци, гърци и вероятно още няколко народности,  минахме през тренинг курс за обучение за работа с доброволци и накрая дават сертификат.

Транспорта се платих предварително и след това се изпращат билетите и след 1-2 месеца изпращат поне 70% от сумата по банков път, като си удържат някакви малки такси от порядъка на 20-40Е.

Това е един много хубав начин да пътуваш, да се запознаеш с хора от различни страни, да прекараш 8 дни в друга държава, да харчиш предимно за джобни и да си зает с различни обучителни активности през всички 8 дни, като има и някакво свободно време.

По програма може да се пътува 2 дни преди и 2 дни след проекта, което дава много добра възможност да се разгледат градове и да се пътува.

Никозия, столицата на Кипър, няма някакви особени забележителности за снимане и затова ми беше трудно да подбера интересна снимка. Старата част на столицата е превърната в хубав туристически център с кафенета и ресторанти.

В Кипър почти не вали – около 6-12 дни в годината, като някои хора въобще не знаят, че в някои части на острова е валяло. Което прави туристическата част в старата част отворена и работеща през цялата година и доста добре развита. Има хубави кафенета, ресторантчета и приятен нощен живот.

Разбира се,  и цените са Кипърски т.е.  двойни на тези в България. В Кипър вода не се пие от чешмата, поради липса на валежи , и се купува бутилирана от магазините – внос от Гърция (цена като на българска бутилирана вода). Тази от чешмата се получава от морска вода през специални инсталации.

Когато пътувате до Кипър, е добре много внимателно да си подготвите транспортните връзки, тъй като там трудно могат да ви упътят по спирките. Нас ни закараха българи с техен личен автомобил от автогарата където спира буса от Летището до автостанцията в Никозия. Имахме късмет тъй като по програмата не ни помагат с транспорта ако пристигнем един ден по-рано, какъвто беше нашият случай, защото самолетния билет излезе със 100лв. по-малко.

Хостелът в старата част го намерихме бързо благодарение на предварително подготвени карти. На упътване от местните хора въобще не можехме да разчитаме, хостела се намираше на няколкостотин метра от автогарата и различните кафенета където попитахме, но общо взето беше успех да намерим някой, който разбира английски и т.н.

За сметка на това  се оказа, че охранителят в хостела е българин и поема нощната смяна, а  чистачката също е българка, за това ни беше много лесно да попитаме къде да ходим и да разберем нещо повече за Кипър, тази интересна и толкова различна страна.

Хостел Никозия

Това е снимка от хостела, който се оказа държавен и е за 10 евро на легло на вечер. Много приятен, хубав, малък и тих хостел, на стотина метра от уличките на туристическата част на града. Буквално на 5 метра от входа на хостела има малко семейно магазинче с хранителни стоки и др. от където може да се напазарува храна и т.н. ако е необходимо. Както и питейна вода – нещо много важно в Кипър.

Хостел

Това е кухнята в хостела оборудвана с почти всичко. Липсваше само миялна машина. Но за сметка на това имаше машина за фрапе. Във всяка от стаите имаше и по 2 душ кабини, което прави хостелчето за 10 евро на вечер изключително приятно и удобно. Разбира се, най-вероятно е държавно субсидирано, тъй като не е частна собственост. Цените в Кипър не са толкова ниски.

Има си и вътрешна градинка:

IMG_0105 (copy)

В Кипър и Никозия е горещо. Не вали или ако това се случва е няколко дни в годината. Това прави условията за туризъм доста добри през цялата година. В целия град има наземно и подземно капково напояване за да поддържат зеленината.

Следва… Разходка из Никозия

Ако имате някакви въпроси – можете да оставите коментар.
Ако има интерес към статията, мога да напиша също и за Хърватска, Гърция, Румъния и други страни, както и за програмата по която се кандидатства за участие в международни проекти.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *