Стивън Хокинг доказа, че Бог не е участвал в създаването на Вселената

hokingИзвестният британски астрофизик Стивън Хокинг е стигнал до извода, че Вселената е възникнала поради обективните закони на физиката, като  появата и  не може да се свързва с дейността на Висш разум.

Хокинг в продължение на много години е прикован на  инвалидна количка

Известният астрофизик Стивън Хокинг е убеден, че съвременната физика не оставя място за  Бога в устройството Вселената. За това  авторът на теорията за черните дупки пише в новата си книга „The Grand Design“, написана в сътрудничество с  Леонард Mлодинов. Книгата ще се появи  на 9 септември, но откъси от нея  вече се появиха  в Eureka.

Хокинг в книгата си развенчава идеята на Исак Нютон, че Вселената не е могла да възникне от хаоса само поради законите на природата, а  трябва да е била  създадена от Бога.

Големият взрив, според Хокинг, е неизбежна последица от законите на физиката, и съвсем не е  изключително събитие, протичащо в резултат Божественото провидение или невероятни случайности.

„Така както има закон за  гравитацията, така и  Вселената може да  създава себе си от нищо.  Спонтанното възникване – това е причината, поради която има нещо, а не нищо, защо съществува Вселената, защо ние съществуваме,“ – казва Хокинг.

Както и преди това неговият сънародник Чарлз Дарвин, който написа, че за появата на биологичните организми  „Бог не е нужен“, така  сега и Хокинг стига до подобно заключение по отношение на създаването на нашата Вселена.

Междувременно, преди известно време, Стивън Хокинг не изключваше възможността за участие на  висши  сили в създаването материята и виждаше в  Бог „потенциалният създател на света.“ Сега обаче той е променил становището си.

Хокинг признава, че идеята за самостоятелно развитие на Вселената му е хрумнала през 1992 г., когато е била открита подобна на нашата слънчева система, нова планетарна система. „Осъзнах, че ние не сме уникални в Космоса“ – пише ученият.

Според астрофизика, отговорът на въпроса дали Вселената има нужда от създател, предполага само един вариант – “ Не, не е необходим“,  „Големият взрив, който е довел до появата на съвременния свят, известен на науката, не се нуждае от  „Божествена  ръка, „той е неизбежна последица от физичните закони.“ – твърди Хокинг.

Related Posts

3 thoughts on “Стивън Хокинг доказа, че Бог не е участвал в създаването на Вселената

  1. Невъзможността да се обясни нещо, изобщо не е аргумент за съществуване на случайност, а тъкмо напротив, аргумент е в търсенето на причина. В крайна сметка логиката позволяваща ни да познаваме Света е отрицание на случайността, защото сме приели безусловно причино следствения строеж на Света и по същество логиката извън формалните и конструкции е точно това, ако-то. Всичко това недвусмислено води до убеждението за предопределеност на събитията. В този смисъл Хокинг разсъждава , че се учудва когато хората приемат предопределеността , но се оглеждат когато пресичат улицата. Груба логическа грешка и не единствена от негова страна. Като опровержение на последното няма причина да мисли, че оглеждането е извън правилата за предопределеност. Задава си и въпроса каква е причината да има Вселена. Това е все едно артиста от лентата на филма да знае целите на режисцора на филма. Абсурди, логически абсурди точно както и Големия взрив не може да е факт и си остава хипотеза, точно както и всяка наука опирайки се на „логичните“ твърдения на аксиомите, че щом се е случило n пъти ще се случи и n+k. Изобщо имаме грешни претенции, защото за нас Светът е представите ни, а те изобщо не са Света.

  2. Стивън Хокинг и да е бил някога учен вече отдавна не е! В момента е една дишаща и гледаща жива кукла марионетка, затворена в затвора на собственото си тяло, без възможност, за каквато и да е комуникация с останалия свят! На монитора пред себе си той не избира думи, а само наблюдава как компютърен глас чете нечия чужда реч от негово име, и потънал дълбоко в агонията си е безсилен да направи, каквото и да било! Този жив труп, чиято научна титла и популярност използват организаторите на новия световен ред, за да пропагандират своите идеи, буди у мен съжаление! Никой човек не заслужава такава съдба! А използването на личността му, като фасада за нечия пропаганда е престъпление!

    1. XLIFE, и аз съм на същото мнение-това човече, което не приема себе си като Божие създание(защо ли ?), НЯМА КАК ДА ВЯРВА В ТОВА.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *