Гърция се готви да обяви фалит

cipras

Гръцкото правителство няма с какво да изплати дълга си към Международния валутен фонд (МВФ) в размер на 2,5 милиарда евро. По този начин Атина може да обяви фалит по държавния дълг. Това пише в вторник, 14 април, Financial Times, позовавайки се на източници, запознати с текущите дискусии в гръцкия кабинет.

„Стигнали сме до края на пътя.  Ако европейците не прехвърлят средства от спасителния фонд, няма друга алтернатива, освен да се обяви фалит“ – е каза източникът на вестника.

Срокът за плащанията по дълга е май – юни, освен ако Гърция не се договори за отлагане. Атина ще трябва да плати на МВФ на 1 май  203 милиона, след това  770 милиона на 12 май, а след това още  1,6 милиарда евро през юни. При това лявото правителство счита за свой  приоритет изплащането на пенсии, социални помощи и заплатите на държавните служители.

Изданието отбелязва, че гръцкият фалит несъмнено ще бъде шок за целия Европейски съюз. Може би твърденията  за това са  част от стратегия за постигане на най-благоприятни условия за заем. Съобщава се , че правителствата на страните от еврозоната вече подготвят аварийни  сценарии в случай на фалита на Гърция.

По-рано медиите съобщиха, че в ЕС се готви таен план за изключване на Гърция от еврозоната.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *