Украйна заплаши Горан Брегович с арест заради концерт в Крим

6f0edb24fa3955c65e7c01d59fa90b20Украинското външно министерство е изпратило  искане до правоприлагащите органи да предприемат действия относно посещението на сръбския музикант и композитор Горан Брегович в Крим, пише „Интерфакс“.

Брегович е „нарушил законите на Украйна“, влизайки в  Крим през неконтролиран от  украинското правителство контролно-пропускателен пункт.

Както заяви на брифинг говорителят на външното министерство Евгений  Перебийнис, Брегович е „нарушил законите на Украйна“, влизайки в  Крим през неконтролиран от  украинското правителство пункт. „На тази постъпка ще се даде  подходяща правна оценка“, – увери Перебинис. Актьорът е заплашен от  административен арест, глоба или забрана за влизане в страната.

Администрацията  на киевската  концертна зала Stereo Plaza на 31 март съобщи за отмяна „по убеждение“ на  насрочения  за 16 май концерт на музиканта. Решението е взето поради това , че „актьорът със  своите действия е нарушил действащото законодателство на Украйна.“ Това заключение е направено след консултации с независима адвокатска кантора, каза управляващият партньор на Stereo Plaza Максим Шулженко. „Нека да бъдем честни  – нарушен е  официалният  ред за напускане на  територията на Украйна, трябва да се даде правна оценка от  оторизирани служби“, – каза той.

Горан Брегович представи на  26 март в Севастопол новия си албум „Шампанско за цигани.“ В отговор на въпрос на журналисти за антируските санкции  той подчерта, че му е „все едно.“ Ние на Балканите винаги чувстваме  величието, което идва от Изток, от Русия. Мисля, че Западът винаги е изпивал известна параноя по този повод. Надявам се, че всичко ще мине и те ще измислят някакъв лек за това, „- каза музикантът.

Творчеството Брегович е широко известно в света, благодарение на неговата група Bijelo Dugme  (Бяло копче) и сътрудничеството му  с режисьора Емир Кустурица –  няколко филма, към  които той композира музиката.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *