ЕС въвежда квоти за бежанците по страни

jan-klod

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предложи да се въведат квоти за имигранти в страните от Европейския съюз, които ще зависят,  по-специално, от размера на БВП на съответната страна Това е съобщил източник от европейския парламент.

Според него, при разпределението на бежанците сред държавите от ЕС  Юнкер счита, че е необходимо да се вземат под внимание редица фактори. Сред тях са броят на  населението, равнището на безработица и броят на имигрантите от трети страни, които са получили убежище.

Според източника, предложенията са част от разработения от Европейската комисия  план за борба с притока на нелегални имигранти в ЕС. Очаква се, че документът ще бъде публикуван в  сряда, 13 май.

В момента около 80% от всички молби за убежище в ЕС се падат на  Германия, Франция, Великобритания, Италия, Швеция и Белгия.

На 4 март агенцията на Европейския съюз за сигурността на външните граници (FRONTEX)  публикува информация за миграцията в страните от ЕС за 2014 г.

От нея  следва, че броят на нелегалните имигранти в сравнение с 2013 г. се е увеличил  почти три пъти – със  180% до 274 000 души. Сред тях най-много са имигрантите от Сирия, следвани от Еритрея, Южен Судан, Демократична република Конго и Ирак.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *