В Русия свещеник извърши богослужение с иконата на Йосиф Сталин

1(2248)В Белгородска област свещеник отслужи молебен с икона, на която е изобразен генералисимус Йосиф Сталин, пише „Завтра“. Церемонията се е състояла на територията на Военно-исторически музей Прохоровско поле.

„Иконата се движеше заедно с огромен брой хора покрай  църкви, параклиси, паметници и мемориали, посветени на големия победител в битката, станала по време на втората световна война. Атонският  монах Aфиноген отслужи лития в  памет на загиналите герои, „- се отбелязва в публикацията.

Заслужава да се отбележи , че вълна с прослава на Сталин премина през Русия преди Деня на победата. По този повод  правозащитната организация „Мемориал“ дори апелира да не се използва изображението на Сталин  по време на празненствата по случай 70-ата годишнина от победата.

„Появата на всякакъв  паметник с фигурата на Сталин е кощунствено. Престъпленията на Сталин нямат аналог в историята на страната. Техният мащаб е такъв, че появата на неговия образ в публичното пространство, в независимо какъв позитивен контекст е неприемливо и трябва да бъде забранено със закон, „- се казва в изявление на организацията.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *