Мистериозната битка на НЛО над Швеция през 1665 г.

1Рибарите от Бархьофт (тогава територия на Швеция, сега Германия) на 8 април 1665 г. около 14 часа забелязали небесни кораби, които се сражавали в небето помежду си. След битката в небето увиснал тъмен обект.

„В небето се появи обект с плоска кръгла форма, като чиния, напомняща мъжка шапка … Тя беше с цвета на затъмнената Луна и висеше над църквата Свети Никола. Там остана неподвижно до вечерта. Рибарите бяха изплашени до смърт, те не искаха да гледат в тази посока, и покриваха лицата си с ръце. На следващия ден всички те се разболяха. Рибарите чувстваха треперене и болки в главата и крайниците. Много учени коментирали това събитие „- пише германският автор Erasmus Finks през 1689 г.

Finks събрал съобщения свързани с това събитие през 1665 г. „Учените хора“ не били в състояние да обяснят този феномен и причината за заболяването на рибарите.

През 2015 г. в юнското издание на списание EdgeScience mgazine Крис Oбек и Мартин Шоу пишат за това събитие. Oбек пише статии за влиянието на НЛО върху културата. Шоу работи в Националния център за изследване на аномални явления (NARCAP).

И двамата се опитват да намерят обяснение. Те веднага изключват някои оптични явления. Така например ъгълът на Слънцето, указан в съобщенията, елиминира ореол.

Мираж?

Фата моргана в Санта Круз, Калифорния, 7 май 2007 г.2

Фата моргана е вид мираж, който се появява над хоризонта при определено съчетание от термични пластове. Миражът се променя бързо, а понякога предизвиква илюзията за поява на кораби в небето над хоризонта.

Но в инцидента през 1665 г. събитията се случват по-високо от обичайното за Fata Morgana. Миражът не обяснява кръглия обект в небето, който остава там до вечерта. Фата моргана не се запазва толкова дълго време.

Огромно ято птици?

„Битката“ започва с появата на ято птици. Обек и Шоу обобщават всички мнения: „В 3небето се появи голямо ято птици. Движейки се в синхрон за известно време те приемат формата на дълъг коридор в къща. След това се превръща във военен кораб, който се движи от север, последван от други кораби. От юг се появява още една група големи кораби, движещи се на североизток.

Двата основни космически кораба изстрелват ракети един срещу друг, в небето се появяват огън и дим, които изплашили рибарите. След това корабът от север се оттегля, а после се върнал и тръгнал на юг. Два други въздушни флотилии се появили от запад и изток с малки кораби. Когато димът се разсеял, рибарите видели строшената мачта на южния флот и мъж в кафяви дрехи, гледащ работата и бягството на своя екипаж.

Невероятно голямо ято скорци може да създаде подобна сцена, считат Обек и Шоу. Понякога няколко ята от скорци идват заедно в една голяма маса, която странно променя формата си. Може би през пролетта на 1665 г. са наблюдавани необичайни метеорологични условия, и много големият брой скорци са създали ята, за да се насочат на запад от Балтийско море за лятното си гнездене?

Но ятото птици не обяснява тъмният обект, който останал в небето до полунощ. Възможно ли е в небето по едно и също време да е имало две необикновени явления? Едното е създало илюзията за въздушен бой, а другото да е приело формата на обект, който кръжи в небето?

Oбек и Шоу считат, че това е „невероятно събитие.“ Дали е вярно или не, но може да се счита за първото съобщение за „летяща чиния“ в историята.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *