Шефът на Пентагона: САЩ няма да позволят да се върне съветското минало

karterМинистърът на отбраната на САЩ Аштън Картър заяви, че Русия се опитва да възстанови зоната на външнополитическото си влияние, както това е било по съветско време. САЩ и техните съюзници няма да позволят на Кремъл да ги върне в миналото, добави министърът.

Говорейки в Берлин, Картър заяви, че съюзниците от НАТО са готови да подобрят отношенията с Москва, но решението за това трябва да вземе именно Кремъл.

“ Ние не се стремим към студена война с Русия, да не говорим за гореща. Ние не се стремим да направи Русия наш враг. Но не се съмнявайте, ние сме готови да защитим нашите съюзници и международните закони“, – подчерта ръководителят на Пентагона.

По време на визитата си, която ще продължи от 22 до 26 юни, Картър ще посети Германия, Естония и Белгия, за да обсъди по-специално, предизвикателствата от страна на Русия, съобщиха от Пентагона по-рано.

По-рано, Картър заяви, че Съединените щати и техните съюзници от НАТО очакват, че напрежението с Русия ще продължи дълго време.

В началото на юни, руският президент Владимир Путин е изключи възможността Русия да атакуват НАТО.

„По отношение на опасенията на някои страни за възможните агресивни действия на Русия – Мисля, че само нездрав човек, и то в съня си, може да си представи, че Русия ще атакуват НАТО внезапно. В някои страни просто, ми се струва, се спекулира със страховете по отношение на Русия „, – каза Путин в интервю за италианския вестник Кориере дела Сера.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *