Гръцки политик: „Не може да се държи в ЕС България и да се гони Гърция“

People stand in queue to use an ATM in the northern Greek port city of Thessaloniki, Thursday, July 9, 2015. Greece's government is racing to finalize a plan of reforms for its third bailout, hoping this time the proposal will meet with approval from its European partners and stave off a potentially catastrophic exit from Europe's joint currency, the euro, within days. (AP Photo/Giannis Papanikos)

Рена Доуроу, областен управител на Атика – най-голямата и най-богата област в Гърция – и член на парламентарната група на СИРИЗА, разкритикува политиката на Европейския съюз по отношение на Гърция, в интервю за германското списание Der Spiegel.

„Ние няма да намерим решения, ако планът, разработен за моята страна, предвижда изгонване на Гърция от еврозоната или намаляване на заплатите и пенсиите до нивото на Хърватия и други балкански страни – казва Доуроу. Не може да се държат Румъния или България в ЕС и години да се преговаря за присъединяването на Турция и в същото време да се гони от европейското семейство Гърция. “

„Излизането от еврозоната, без значение коя е страната, би било катастрофа за всички“, счита политикът.

Фактът, че сегашното гръцко правителство в продължение на шест месеца на власт не успя да постигне осезаеми резултати, Доуроу обяснява с липсата на кадри.

„Ние се опитваме да си свършим работата и изпитваме затруднения. Ние признаваме това. Но е най-лесно да наричат левите радикали глупаци или губещи, които не дават правилните отговори. В действителност след политиката на икономии в последните пет години, ние просто не разполагаме с персонал и инстанции.

Доуроу също разсея опасенията, че в Гърция може да започнат бунтове. „Може да звучи самонадеяно, но това е пълна глупост – казва губернаторът. Като чужденец, може би си мислите, че страната я очаква гражданска война. Но имахме референдум, след който нямаше недоволство в обществото, още по-малко безредици.. Нямаше дори спорове на опашките пред банкоматите. Гърците се отнасят към тази ситуация много по-спокойно от много журналисти и политици. А това е важен сигнал за бъдещето. “

Източник: Der Spiegel

Related Posts

One thought on “Гръцки политик: „Не може да се държи в ЕС България и да се гони Гърция“

  1. R.I.P. малаки. Добре дошли в истинския свят. Ще погладувате, ще помизерствате едно 30-50 години и може би ще започнете да се оправяте.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *