Неродено бебе пее в утробата на майка си (видео)

Учени за първи път успяха да заснемат на видео как реагират на музика деца, които са в утробата на майка си. Оказва се, че плодът е способен да чуе мелодията и да „пее“, мърдайки с устата и езика си.

В експеримента на испанските учени от Institut Marques (Барселона) участвали бременни жени от 14-та до 39-та седмица. На техните бъдещи деца пускали „Партита в ла-минор“ от Йохан Себастиан Бах с помощта на специално разработеното устройство Babypod (то може да се поставя както на корема, така и да се прилага вагинално, насочвайки музиката към ухото на плода). Учените в този момент с помощта на 4D ултразвук наблюдавали реакцията на всеки плод.

Преди началото на звука ултразвукът показвал, че около 45% от фетусите правят спонтанни движения с главата и крайниците, 30% мърдали с устата или езика, а 10% дори показвали езика си навън. Когато музиката започнала, 87% от децата активно започвали да мърдат главата и крайниците си, както и да правят специфични движения с устата и езика. Около половината от тях много широко отваряли уста и показвали почти целия си език. Както отбелязват учените, изглеждало, че те сякаш танцуват и се опитват да пеят чутата мелодия.

Тези движения спирали когато и музиката спирала. Освен това, този ефект се наблюдавал,  само когато върху ухото на фетусите се въздействало вагинално. Ако устройство било поставено върху корема на майката, това не им оказвало влияние.

Децата започвали да реагират на музиката на 16-та си седмица, което показва пълното завършване на слуховия апарат към това време. Преди се е смятало, че плодът не може да чува до 18-та гестационна седмица, а пълното съзряване на слуховия му апарат се случва на 26-та седмица.

Такова ранно развитие на слухова на децата открива широко поле с невероятни възможности за стимулиране на тяхното неврологично развитие още преди раждането, казват учените, защото музиката влияе върху онези части на мозъка, свързани с комуникацията, т.е. словото. Затова Бах може да помага – и вашето дете ще започне да говори, преди да проходи.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *