Fermilab : Вселената не е холограма

Физиците от Националната ускорителна лаборатория „Fermilab“ в САЩ публикуваха на сайта arXiv.org резултатите от експеримента Holometer, който трябваше да докаже или да отхвърли предположението, че Вселената е холограма.

В своите експерименти физиците казват, че те не са могли да открият прояви на холографска Вселена. Статистическата значимост на резултатите от експеримента достига 4.6 стандартно отклонение (във областта на физиката на частиците за увереност в резултатите от експериментите статистическата значимост трябва да бъде по-малка от 5 стандартни отклонения). Учените от Holometer заявиха, че техните експерименти  са провеждали на предела на точността на измервателните уреди.

Съвременните физически теории предсказват съществуването на допълнителни измерения. Според този модел, четиримерното пространство-време може да бъде част от пространство с повече измерения. Например, един лист хартия изглежда плосък, въпреки че има ограничен дебелина и в тесния смисъл е триизмерен.

В експеримента изследователите от Holometer проверявали квантовите колебания на наблюдаваното пространство при предположението, че то е вградено в пространство с повече измерения. Точно както дебелината на хартията е много по-малка от неговата ширина и дължина, линейните размери на допълнителните измерения са сравними с Планковския мащаб на дължина, десет трилиона трилиона пъти (или 25 порядъка) по-малко от диаметъра на водороден атом.

В такива мащаби се прилагат законите на квантовата механика, а класическата физика не работи.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *