НАСА планира кацане на Слънцето на нейна сонда

Учени от НАСА и Университета Джон Хопкинс работят върху създаването на  космическа сонда, която буквално ще  докосне  повърхността на Слънцето.

Слънчевата сонда  Solar Probe Plus, която вече се строи, ще струва $ 1.5 милиарда и ще пренесе през слънчевата корона множество датчици, които, както  учените се надяват, ще  издържат на високите температури за да съберат данни за по-нататъшни научни цели.

Списание Forbes  цитира  изследователя Ралф Макнат от Университета Джон Хопкинс:

„При много близък подход към повърхността на Слънцето – само 3,8 милиона мили – сондата ще бъде изложена на слънчево излъчване, което е  475 пъти по-силно, отколкото на Земята.

Събраните данни ще се съхраняват на специални записващи устройства за по-късно предаване на Земята чрез специална антена.

Системата за термична защита на сондата се състои от много слоеве специална въглеродна пяна и е 8 фута в диаметър. “

Слънчевата сонда се строи от специалисти от НАСА с помощта на Лабораторията за приложна физика в  Университета Джон Хопкинс и учени от други университети и институции. Сондата трябва да бъде изстреляна през 2018 г., като това е станало възможно благодарение на най-новите научни иновации, които позволяват да се създават  компоненти за космически кораб,  способни да функционират  дори при докосване на повърхността на Слънцето.

 fastcompany.com

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *