Реабилитация на сланината

В продължение на десетилетия ни дезориентират с информацията за храните, които ядем, като ни обясняват кои от тях са здравословни и кои не са. Например, от началото на ХХ век започват да говорят, че сланината – е нездравословен продукт, който трябва  да бъде заменен с растителни масла. Наистина ли това е така?

Истината и лъжата сменят местата си

Истината е обратното на това, което ни казваха. Вярно е, че консумацията на мазнини трябва да бъде ограничена, но да се пържат продукти със свинска мас  е по-здравословен подход, отколкото използването на повечето растителни масла. Това показват последните изследвания.

В действителност, когато се нагряват до температура на пържене много растителни масла отделят токсични вещества, които могат да доведат до редица сериозни здравословни проблеми, включително рак, сърдечно заболяване и деменция.

При пържене растителните масла отделят отрови

Професор Мартин Гротвелд де Монфор от университета в Лестър, занимаващ  с експертизи в областта на биоаналитичната химия и химичната патология, наскоро бе помолен да проведе проучване, за да определи кои кулинарни мазнини са здравословни за готвене.

Неговите заключения оспориха всеобщата мъдрост по отношение на употребата на наситени мазнини,  в сравнение с полиненаситените. Въпреки, че отдавна ни казват, че полиненаситените мазнини, като тези, например, в слънчогледово масло, са по-здравословни от наситените мазнини, намиращи се в маслото и свинската мас.

Откъс от статията на De Montfort, публикувана на интернет страницата на университета:

„Когато мазнини и масла се нагряват, започва промяна в тяхната молекулярна структура. В резултат те произвеждат химикали, наречени на алдехиди. Те могат да предизвикват сърдечно-съдови заболявания и рак. „

Професор De Monfort e открил, че царевичното и слънчогледовото олио произвеждат опасни алдехиди, които са 20 пъти повече,  от препоръчваните от СЗО.

De Monford и неговият екип са установили, че храна, приготвена в рапично масло, мас, гъша мас или зехтин, отделят значително по-малко токсични алдехиди, отколкото са открити в слънчогледовото, царевичното олио и други растителни масла, които обикновено се използват.

Но как се е случи така, че свинската мас и сланина се сдобиха с толкова лоша репутация?

Поучителна история

Сланината е само един от продуктите, от които ни предложиха да се откажем. Както и в случая с други уж „нездравословни“ продукти, истинската причина е, че някой иска да печели от негов заместител.

В случая със сланината нас ни е лъгала компанията «Procter & Gamble», която иска да продаде новия си продукт Crisco, изобретен в лабораторията и още през 1907 г.

През 1906 г. е публикуван романа на Ъптън Синклер „Джунглата“. Книгата описва натуралистични подробности за производството на месо и мрачни сцени от кланиците в Чикаго. Книгата е фантастична, но описанията за това как работниците попадат в кипящите казани с мазнини, са достатъчни за да предизвикат у мнозина гадене и отхвърляне на ситуациите.

Но общественото отвращение към идеята за използването на мазнини, предизвикано от прочита на книгата явно е не било достатъчно за да се промени ситуацията на пазара, до тогава, докато «Procter & Gamble» не започват да продават специален маргарин (твърда мазнина), направен от растителни масла.

Компанията активно търси начини да продаде растителното масло, от което има  огромни запаси, тъй като пазарните продажби на свещи бързо намаляват заради изобретяването на електрическата лампа.

Кой, как и защо развали репутацията на сланината

През 1907 г. германският химик Е. С. Кайзер показва в седалището на «Procter & Gamble» в Синсинати вълшебното си изобретение. Това е топка от мазнини. Прилича на сланина и е приготвена под формата на сланина. Но без никакви свински продукти. Топката всъщност представлява хидрогенирано памуково масло.

Фирмата успява чрез хитър маркетинг да убеди обществеността, на която вече и се гади от книгата на Синклер, че в лабораторията й е създаден продукт, който е по-чист и здравословен.

«Procter & Gamble» стартира рекламна кампания, с която успява да накара хората да мислят, че има ужасни истории с фалшива сланина. Други рекламни материали изтъкват Crisco като чиста и здравословна храна. Продуктът на компанията е опакован в бяла обвивка и се рекламира сред масите с  лозунга: „Стомахът приветства Crisco».

Останалата част – вече е история. През 1950 г. учени отново „разбиват“   репутацията на сланината, казвайки, че наситените мазнини предизвикват сърдечно-съдови заболявания. По това време масите вече са загърбили сланината.

Поуката от тази история е както следва. Всеки път, когато ви се каже, че в лабораториите е създаден продукт с по-високо качество и по-полезен за вас, отколкото естественото вещество, което вашите предци са използвали в продължение на хиляди години, няма да ви попречи здравословния скептицизъм.

Помислете, иначе в противен случай отново ще станете жертви на измама. Фактът, че сред тях са повече от 90% от хората на планетата, не е повод за спокойствие и не е оправдание за лекомислена доверчивост.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *