Бразилия е в ужас – кой разпали епидемията от микроцефалия?

Според Министерството на здравеопазването на Бразилия, малко известен вирус, който се разпространява от комари, е причинил една от най-големите кризи в областта на националното здравеопазване за последното десетилетие: в страната са документирани хиляди случаи на раждането на деца с необичайно малък обем на главата.

Много бременни бразилки са в  паника, а правителството, което беше критикувано за неуспеха си да предотврати епидемията,  настоятелно препоръчва на бъдещите майки да се избягват ухапване от тези насекоми. Един от чиновниците дори посъветва жените, които живеят в районите с комарите,  временно да се откажат от плановете си да заченат.

Големият проблем е рязкото увеличение на раждането на деца с диагноза „микроцефалия“: това е рядко и нелечимо заболяване, което се изразява в ненормално малък размер на черепа.

Според официалната статистика през 2015 г. в Бразилия са записани  2 782 такива случаи. За сравнение: през 2014 г. диагнозата  микроцефалия местните лекари са поставили  147 пъти, а през  2013 г. -167.

До  момента тази болест е убила най-малко 40 бебета. Според бразилските учени през следващите месеци тази цифра може да нарасне драстично. Най-лошото е, че дори и оцелелите деца са обречени на живот с умствена изостаналост.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *