FT прогнозира: Меркел си отива, петрол над 50 $, Асад остава

 Журналистите от  Financial Times споделиха с читателите си своите прогнози за развитието на най-актуалните икономически и политически събития през 2016 г.

На въпроса „Ще остане ли на власт сирийския президент Башар Асад?“ колумнистът Рула Халеф  дава положителен отговор, но отбелязва, че правомощията на сегашния държавен глава в Близкия изток ще бъдат  номинални. Съгласуваният от Москва и Вашингтон план за политическо регулиране установява 18-месечен рамка за предаване на властта в Сирия. Халеф  смята, че процесът няма да протече  гладко – Башар Асад, според експерта, ще се бори за власт до последно.

Сложна е политическата ситуация и в Германия, която  през изминалата година прие около един милион бежанци от Близкия изток, добавя колумнистът на  Financial Times Гидеон Рахман.

Съратниците на  Ангела Меркел от Християндемократическия съюз посрещнаха речта на канцлера на конференцията на партията с аплодисменти, но подкрепата на колегите и не е достатъчна запазване на властта – Меркел обеща да намали входящите миграционните потоци, но да изпълни обещанието си е малко вероятно.

„Решаващ фактор може да стане бунтът на регионалните власти, които обявиха, че са неспособни  да се справят с притоците самостоятелно.  Заплахата, идваща отвътре (от ХДС), като резултат ще докаже провала на Меркел,.“ – казва Рахман.

2015 г. бе  тежка за онези, които вярваха в скорошно връщана не  петролния пазар на предишните позиции, казва редакторът Eд Кръкс. Следващата година обещава да бъде сложна –  на преситения петролен пазар може да излезе и освободеният от санкции Иран. Но световните  производители  на въглеводороди ще продължат да страдат от финансова нестабилност, поради която фирмите ще трябва да спират сондажни платформи и да закриват проекти, което със сигурност ще окаже  влияние на пазара.

„Цена под $ 50 за барел суровия петрол тип Брент е твърде ниска, за да привлече инвестиции в индустрията, необходими за поддържане на нарастващото световно търсене.  Ако световната икономика не се плъзне в рецесия, цената на петрола може да се върне към по-приемливо ниво,“ – казва журналистът от FT.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *