Извънземният сигнал Wow! все още преследва учените

Извънземният сигнал Wow! е засечен през 1977 г. и, според някои експерти, може да е послание на извънземна цивилизация.

Първоначално учените изключват, че източникът на сигнала може да бъдат други планети, спътници близо до Земята, астероиди и други обекти в Слънчевата система. В новото изследване астрономи са се опитали да развенчаят този възглед. Според тях източник на Wow! биха могли да бъдат кометите 266P / Christensen и P / 2008 Y2 (Gibbs), транзитът на които се наблюдава в периода от 27 юли до 15 август 1977 г. в околностите на групата звезди Chi в съзвездието Стрелец.

Ядрата на кометите са заобиколени от огромни облаци водород.  Тези небесни тела са били открити след 2005 г. и не са отчитани при определяне на източника на извънземния сигнал. Небесният източник Wow! е бил в района на кометите. Астрономите смятат, че излъчването на облаците може да е причина за регистрирането на сигнала.

С тези изводи не са съгласни всички експерти. По-специално, James Bauer от JPL Pasadena вярва, че излъчване на кометния облак обикновено не се наблюдава при дължина на вълната 21 см. Хипотезата си астрономите се надяват да проверят на 25 януари 2017 г. (по време на транзита на 266P / Christensen) и 7 януари, 2018 (по време на транзита на P / 2008 Y2).

Сигналът Wow! съответства приблизително на линията на водорода (с честота около 1 420 мегахерца с дължина на вълната около 21 см). Той е уловен на 15 август 1977 г. от радиотелескопа „Голямото ухо“ на Ohio State University и е продължил 72 секунди. Ученият Джери Айман (който въвежда името Wow!) в рамките на проекта SETI за търсене на извънземен живот е уловил силен теснолентов сигнал откъм северозападната част на сферичния куп M55 в съзвездието Стрелец.

Такъв силен сигнал никога не е бил наблюдаван. Тъй като водородът е най-разпространеният химичния елемент във Вселената, а неговото излъчване лесно преминава през гъстата атмосфера на Земята, някои експерти смятат, че Wow! може да е послание на извънземни.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *