Какво не знаем за реките

Реките играят много по-важна роля в живота на човека, отколкото изглежда. Те в огромна степен са повлияли на  хода на развитието на цивилизацията: хората винаги  са предпочитали да живеят в близост до река, превозвали са  товари по реките, използвали са реките за да се защитават от нападения.

Следващите любопитни факти от живота на световноизвестните реки сигурно ще  привлекат вниманието ви:

В миналото диаманти не са добивани в мините, а на  дъната на реките.

Според научни доказателства, на дълбочина четири километра под река Амазонка тече подземна река, наречена Рио Хамза. Подобно на Aмазонка, тя достига около шест хиляди километра на дължина, а ширината и  е по-голяма от ширината на Амазонка  стотици пъти.

От  река Меконг в Тайланд всяка година от водата се издигат светещи кълба, наричани Огнените кълба на Наг. Този природен феномен е вдъхновила не   една местна легенда за митичните  същества  Наги, които приличали на змии,  а  научно обяснение за тях никога не е намерено. Някои хора са склонни да вярват, че загадката им се крие във високата концентрация на газ метан.

Според някои учени, американската Ню Ривър е  не само  най-старата река в  Съединените щати, но и се смята за една от най-старите реки в света, на второ място след Нил в Африка.

Всеки ден в продължение на три седмици в годината, пълнолунието предизвиква приливни вълни  в река Амазонка. Сърфисти  идват от всякъде за да се носят по тези фантастично високи и бързи вълни, а  някои опитни сърфисти успяват да останат на вълната  до десет километра!

Първият мост на река Амазонка се появява едва през 2010 г., на най-големия и  ляв приток Рио Негро.

1613-610x360
В света има седемнадесет държави, без каквато и да е река, а най-голямата сред тези страни е Саудитска Арабия.

Реката Рио Гранде отделя един от най-безопасните градове в Северна Америка Ел Пасо в американския щат Тексас от скандалния и  криминален  Хуарес в Мексико.

В устието на река Кататумбо във Венецуела в продължение на няколко столетия хората наблюдават  странни „бури“. Около шест месеца в годината  нощното небе над устието на реката се озарява от  множество ярки светкавици. Този природен феномен трае около десет часа.

Повече от 26 хиляди надгробни паметници са скрити под  водите на река Делауеър в източната част на САЩ. Когато гробището било закрит за да се освободи място за паркинг, старите надгробни паметници  били използвани, за да се изгради мостът Betsy Ross.

След фалита през 1720 г. на английската пирамида „South Sea Company» някои членове на британския парламент излизат с инициативата да се поставят  банкерите в чували със змии и да бъдат хвърлени в Темза.

Най-голямата река в света Aмазонка съдържа повече вода, отколкото следващите седем най-големи реки, взети заедно.

След серия от силни земетресения в историята на Съединените щати, станали в  района на Ню Мадрид, щата Мисури, течението на  река Мисисипи тръгва обратно.

Учените изучават еволюционни процеси по примера на живите микроорганизми в река Хъдсън, защото те са се научили да се адаптират към изключително тежка екологична ситуация.

411-610x360
Maгдебургският воден мост, който се намира в Германия,  позволява на корабите да плават над река Елба.

Под Ню Йорк Манхатън тече призрачна река, известна като Минета Брук. Според легендата, някои сгради са построени с решетки в избите, за да не се попречи на спокойното течение на реката.

Под  улиците на Лондон текат около двадесет скрити от човешкото око реки.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *