Учени описаха детайлно вътрешната структура на Планетата X

Астрономите Естер Линдер и Кристоф Moрдасини  от университета в Берн (Швейцария) са моделирали  възможната еволюция на Плантета X и са описали предполагаемото и вътрешно устройство. Авторите на изследването са го  публикували в списание Astronomy & Astrophysics.

Според  наличните данни за Планетата Х, астрономите са стигнали до следните изводи. Радиусът и е 3,7 пъти по-голям от този на Земята. Температурата на атмосферата и, състояща се от водород и хелий е минус 226 градуса по Целзий. Под газовата обвивка при температура минус 63 градуса по Целзий има слой от лед.

Предполагаемата вътрешна структура на Planet X

pic_876aa5818b5d64964d7f724d8a38134d

Още по-дълбоко се намира  тънък слой от силикатна мантия, под който се намира желязно ядро. Неговата  температура възлиза на 3400 градуса по Целзий. Според астрономите, Planet X излъчва около хиляда пъти повече енергия, отколкото поглъща, което води до постепенното и охлаждане.

Планетата е по-удобно да се  проучва в инфрачервения, а не във видимия диапазон, което налага ограничения върху възможностите на съвременните телескопи. Астрономите се надяват, че Planet X ще бъде наблюдавана директно от строящи се в Чили LSST (Large Synoptic Survey Telescope).

Швейцарските  учени са експерти в областта на моделиране на еволюцията на екзопланети. В своето изследване, авторите проследяват еволюцията на небесното  тяло за  последните 4,6 милиарда години. Учените смятат, че Planet X е миниатюрно копие на газовите гиганти Уран и Нептун.

За възможното откриване на Planet X отвъд орбитата на Плутон, учени съобщиха в средата на януари 2016 г. Потенциалната девета планета в системата се върти около Слънцето в издължена орбита (и наклонена спрямо равнината на орбитата на Земята) с  период  15000 години.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *