Най-загадъчната звезда KIC 8462852 стана още по-загадъчна

Миналата есен малко известната звезда KIC 8462852 се превърна в сензация за  земните астрономи. Странното блещукане на  звездата Таби, както е наречен обекта в чест на учения, който я откри, порази  всички учени.

Астрофизиците не намериха обяснение на тази мистерия, и затова  предположиха, че хаотичните промени в яркостта може да са резултат от наличието на някаква извънземна  мегаструктура – гигантско съоръжение,  създадено от други цивилизации (за  „изпомпване“ на енергия).

Допълнителните наблюдения на звездата не показват обаче  никакви признаци на присъствие на извънземни, но внезапните „спадове“ в яркостта на светлината и  все още не могат да бъдат обяснени. А сега ситуацията стана още по-странна.

Бен Монте и Джошуа Саймън описаха резултатите от нов  фотометричен анализ на звездата Таби. След като внимателно изучили изображенията, направени по време на наблюдателната кампания „Кеплер“ учените открили нещо невероятно.

Не само че светлината от звездата периодично  намалявала с 20%, а и звездният  поток на излъчване непрекъснато намалявал в продължение на четири години.

През първите 1000 дни на кампанията  „Кеплер“ звездата  намалява своята яркост с  около 0,34% годишно. Следващите 200 дни звездата потъмнява по- бързо –  с  2%.

След което потокът от светлина се връща обратно към предишното си ниво. Като цяло звездата Таби е потъмняла с  около 3% за 4 години, докато „Кеплер“ я наблюдава. Това е абсолютно огромна, необяснима величина. Астрономите  проследили  500 съседни звезди, но  не забелязали подобно нещо.

По-рано тази година Bradley Schaefer от университета на Луизиана (САЩ) също решил  да разгледа звездата Таби на стари  фотографски плаки от миналия век. Той открил, че за  последните 100 години  светлината и е  намаляла колосално  – с 19%.

Засега никой няма обяснение на поведението на тази звезда, но наблюденията продължават.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *