Newsweek: Европейците тихо се подготвят за война с Русия

Говорейки за проблемите на безопасността на Европа, политиците и медиите все по-често  използват думата „война“, независимо от това дали става дума за агресивната политика на Русия или за заплахата от ислямския  тероризъм.

Както  пише Newsweek, много проблеми на сигурността, с които сега се сблъсква Европа, показват, че 70-годишният експеримент, предполагащ  гаранция за мир чрез икономическа взаимозависимост, колективна система за сигурност и културно  многообразие, се е провалил.

„Всичко е свързано. Това, на което ние сме свидетели сега   е  всъщност, разпадането на световния ред, който се появи след края на Втората световна война, и ние, политиците, разузнаването и службите за сигурност, не можем все още докрай да разберем това, „- коментира директорът на европейска    частна компания, занимаваща се с разузнаване и сигурност.

Както пише авторът, когато седите в  парижко кафене, берлински бар или лондонски пъб, е доста трудно  наистина да вярвате в това, че в Европа може отново да започне конфликт като Втората световна война. Но  такова прекомерно доверие в европейската система за сигурност е абсолютно неуместно и отразява вековната вяра, че следващата война или събитията, водещи до нея, ще са точно същите като предишните.

Но не само по отношение на тероризма все по-често  звучи определението „война“. Както продължава изданието, нито един регион в Европа не може да се нарече перфектна илюстрация на нестабилността на положението със сигурността на континента, отколкото  изтока на  Украйна. Според данни на ООН, повече от 10 хиляди души са загинали в украинския конфликт.

Подновяването на военните действия това лято, което западните медии едва ли са забелязали  на фона на терористичните атаки в Западна Европа, се превърна в ярко напомняне, че конфликтът е в състояние да се превърне в нещо по-голямо и по-смъртоносно.

Тези събития, както и присъединяването на Крим към Русия, принудиха страните от Източна Европа да започнат да се подготвят за война с Русия. От 2014 г.  в балтийските страни, членки на НАТО, значително се е увеличил броят на доброволните милиции. Според автора, това е отражение на сериозността, с която политиците и хората от страните от Източна Европа се отнася към вероятността за  война с Русия.

За да успокои своите източни членове и да изпрати ясно послание до Москва, НАТО обяви плановете си за разгръщане  в Източна Европа на  военни единици с численост, безпрецедентна от времената на Студената война. Но, според експерти, обещаното  военното присъствие на силите на НАТО в балтийските държави и Полша няма да бъде достатъчно, за да спре евентуална инвазия на Русия.

В отговор на действията на НАТО в Източна Европа, Кремъл изпрати войски и оръжия в Калининград и Крим. В допълнение, както писаха медиите, Русия продължава да изгражда нови бази за бързо разгръщане на западните си граници с Украйна в рамките на прегрупиране, което много напомня за Студената война.

Снимка: Reuters

europe.newsweek.com

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *