Невероятно: Исландия може да стане първата страна в света без държава

На 29 октомври в Исландия ще се проведат парламентарни избори. За  победата на тях претендира  създадената преди четири години Пиратска  партия, пише  Сoolyanews.info. Тя предлага страната да се избави от чиновниците и депутатите.

Както всички пирати, исландските искат  пълна свобода и откритост. Главната част от политическата програма, с която  Пиратската партия отива до урните –  промяна на  конституцията на страната, с цел  да се въведат в нея правилата на пряката демокрация за вземане на практически  всички решения на национално ниво.

Това означава, че по-голямата част от чиновниците ще бъдат уволнени, а  решенията по  всички въпроси в Исландия ще вземат нейните граждани на  референдуми на различни нива. Тези, на които не им е безразлична страната, ще имат „неограничени права“ (израз на Йонсдотир) в нейното управление.

Гласуването  по всеки конкретен въпрос ще става  в интернет. С помощта на специално приложение  гражданите ще могат да предлагат даже законопроекти. Тези от тях, които съберат достатъчно подкрепа в обществото, ще бъдат подлагани  на гласуване.

Освен това  програмата включва пълна свобода на словото и правото без ограничения да се  разпространява информация, ликвидация на Института за авторското право в интернет, декриминализиране на употребата на наркотици, както и увеличаване на данъците на  един малък кръг от изключително заможни граждани, които контролират риболова и  банковия сектор – местни „олигархични“ сектори на икономиката.

Риболовът ще попадне  под контрола на цялото население, тъй като тази сфера се счита за националното богатство на Исландия – не само икономически, но и социално и културно.

И,  разбира  се,  пиратите ще  открият  напълно бюджета на страната и не бързат да се присъединяват към ЕС.

Сега  Пиратската партия е на  първо място във всички местни анкети, изпреварвайки консерваторите с 4  процента. И ако всичко върви както те  искат, скоро ще можем да видим  страна без чиновници  и депутати, и със сигурност можем да поискаме да се поучим от този опит.

Related Posts

One thought on “Невероятно: Исландия може да стане първата страна в света без държава

  1. „Гласуването по всеки конкретен въпрос ще става в интернет.“
    Един хакер ще може да накара исландците да гласуват „правилно“ по всеки въпрос. Ще бъдат ловко манипулирани. Не, че сега не са. Така те няма да получат свобода, а ново робство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *